• Informacje na temat:

    langustynki co to jest

Przepisy na temat: langustynki co to jest
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Miłość według Azteków - awokado, kakao, czekolada, chili Ciekawostką lingwistyczną jest fakt, iż w dzisiejszym języku polskim używamy słów, które wywodzą się bezpośrednio z języka... Azteków(...) różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej (popularnej m.in. w Brazylii), jaki i wytrawnej. Jednym z najpopularniejszych dań wykorzystujących awokado jest guacamole - sos (salsa) wywodzący się...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Menu z weselnego przyjęcia Williama i Kate!

    ...tort. Zaprojektowała go Fiona Cairns. Ma 8 poziomów, zdobi go ponad 900 lukrowanych kwiatów i jest zrobiony z 17 ciast owocowych, z których każde ma swoją symbolikę. O oto menu z weselnego przyjęcia(...) Różyczki szkockiego wędzonego łososia na buraczkowych blinach Mini-tarty z rukwią i szparagami Gotowane szparagi z sosem holenderskim Przepiórcze jajka z solą selerową Szkockie langustynki...

  • Langustynki z podpieczoną bułką paryską, posmarowaną masełkiem czosnkowym i lampką wytrawnego białego wina. Połączenie idealne. Owoce morza, białe wino, cytryna, czosnek to związek idealny, a to danie jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, w tańszej wersji z krewetkami.

  • Comber zajęczy marynowany i duszony w czerwonym winie.

  • Od czasu pandemii dużo osób piecze chleb w domu , ja też. Oczywiście kupuje tez pieczywo w sklepie, ale od marca raz w tygodniu obowiązkowo pojawia się u nas chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem w wersji podstawowej, lub bardziej na bogato czyli jeszcze z innymi ziarnami Chleb jest pyszny , długo utrzymuje świeżość i co nie mniej ważne (dla niektórych pewnie najważniejsze :) )zawsze się udaje i robi się go tak ok 8-10 minut , oczywiście bez pieczenia Zazwyczaj robię go równolegle...

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

Artykuły na temat: langustynki co to jest
  • Sekrety najlepszej Paelli

    Paella jest jednym z najtrudniejszych dań jakie znam.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    Miewasz migreny i problemy skórne? Możliwe, że wywołuje je substancja, która jest odpowiedzialna również za reakcje uczuleniowe.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Norwegia nie tylko piękna, ale i smakowita

    ...trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich(...) i smak.  Norwegia jest prekursorem eko-turystyki na świecie, rząd wspiera wszelkie inicjatywy służące ochronie środowiska naturalnego oraz rozwojowi małych firm, które wytwarzają ekologiczne produkty...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Cypr od kuchni

    Meze Cypryjczycy jedzą dość skromne śniadanie oraz niewielki lunch w ciągu dnia, któremu zwykle towarzyszy wielka misa sałaty z pomidorami i kawałkiem sera, który jest kruszony podczas mieszania sałaty tuż przed podaniem. Taka misa zielonych pyszności podawana jest również do kolacji. Do obu posiłków serwowany jest również chleb, który w konsystencji i smaku przypomina nieco tradycyjną polską...

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...