• Informacje na temat:

    kwaszenie buraków

Przepisy na temat: kwaszenie buraków
  • Kwaszone soki warzywne - nie tylko gaszą pragnienie

    ...człowieka wolne rodniki. Obfitują też w takie składniki jak: żelazo, wapń, magnez, czy potas. Lekarze dodają: sok z buraków to środek krwiotwórczy, który pomaga w zapobieganiu anemii. Jest więc zalecany(...) z buraków znany był jako "kulis" - napój powstały po odcedzeniu buraków kiszonych. Gaszono nim pragnienie i traktowano jako dobrą kurację uzdrawiania wątroby.

  • 30 dkg kwaszonej kapusty, 3 łyżki oleju, 10 dkg cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 serdelki, 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku, burak, 200 ml śmietany, 1,5 litra wody, sól, pieprz, kminek, papryka. Czas przygotowania - ok. 40 minut, z czego 28 min samego gotowania.

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...księgarń, pisze jej autor, Aleksander Baron.Znany szef kuchni jednej z warszawskich restauracji wyjaśnia, że kiszenie i kwaszenie to procesy tożsame, polegające na fermentowaniu różnych produktów spożywczych...

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • Mielone po szwedzku a la Lindström

    Składniki: 1,2 kg ziemniaków Sól 2 duże cebule 50 g mąki 100 ml +2 łyżki oleju 100 g kwaszonych buraków 2 łyżki kaparów 200 ml mleka 2 łyżki masła Tarta gałka muszkatołowa 2 łodyżki koperku 500 g mieszanego mięsa mielonego 5 jaj Pieprz 4 łyżki octu owocowego Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części. Ugotować w osolonym wrzątku. Połowę cebuli pokroić...

  • Pierwsza Wigilia twojego malucha

    Na święta czekamy cały rok wspominając smaki i zapachy wyjątkowych potraw. Ale w tym roku przy wigilijnym stole zasiądzie całkiem nowy gość- wasze dziecko. Abyście wspólnie cieszyli się świętami, zadbaj o to, by twój szkrab jadł zdrowo!

Artykuły na temat: kwaszenie buraków
  • Kwaszone soki warzywne - prozdrowotna bomba

    Soki z warzyw kwaszonych np. z buraków, marchwi, selera, pietruszki, kapusty czy brokułów są znacznie zdrowsze od tych konwencjonalnych. Zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegają nowotworom, opóźniają starzenie.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Buraki dobre na wszystko

    ​Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Buraki mogą ci wiele dać!

    Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Kiszenie czas zacząć

    ..., liście laurowe i ziele angielskie. Strączek ostrej papryczki sprawi, że będą lekko pikantne. Buraków - cebula i liście laurowe. Papryki - czosnek, liście laurowe, koper i ziele angielskie...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku

    ..., ziemniaki z wody, surówka z pieczonych buraków, sok z jabłek. Podwieczorek Kefir z owocami jagodowymi i pestkami dyni, woda mineralna. Kolacja Sałatka z kaszy jaglanej, pomidorów, czosnku, żółtego...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...