• Informacje na temat:

    kutia z bakaliami

Przepisy na temat: kutia z bakaliami
  • Tradycyjna kutia

    ...ogrzej, wymieszaj z makiem i bakaliami. Połącz z pszenicą. Przed podaniem dowolnie udekoruj.

  • Potrawa świąteczna pochodząca z Białorusi, Ukrainy, dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest mi znana od mojej babci, chociaż pochodzimy z Mazowsza.

  • Pęczakowa kutia wigilijna

    Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

  • Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Smaczny pomysł na "Kutia z bakaliami"

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...sernik. To według mnie najlepsze ciasto, ponadczasowe. Na wschodzie Polski popularna jest kutia, czyli pszenica z miodem, makiem, bakaliami. Ale są też inne słodkie dania wigilijne. - Na przykład...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kutia z bakaliami"

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...wpływają na koncentrację. To kolejna bardzo zdrowa, choć ciężkostrawna potrawa - wskazuje Aneta Łańcuchowska. Wśród 12 wigilijnych potraw znajdziemy również kutię, a jeśli kutia, to i mak. Dietetyk...

  • To jedna z wigilijnych potraw, pełna bakalii i miodu.

Artykuły na temat: kutia z bakaliami
  • Świąteczna kutia

    Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest spożywana również na Litwie, Białorusi oraz polskiej...

  • Kutia na święta

    ...składniki: orzechy do dekoracji, 1 puszka maku z bakaliami, 10 dag. laskowych, 10 dag. migdałów, 1 op. skórek pomarańczowych, 3 łyżki miodu,...

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...inspiracje – kutia bez glutenu O ile znalezienie zamienników pszennej mąki nie stanowi dziś wielkiego problemu, o tyle przyrządzenie bezglutenowej kutii – która z definicji jest „pszenicą z miodem, makiem i bakaliami” - może stanowić pewne wyzwanie. Jak bowiem zastąpić w daniu jego podstawowy składnik i mimo to zachować jego wyjątkowy charakter? W poszukiwaniu optymalnego rozwiązania warto spojrzeć na...

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Kutia to jeden z najpopularniejszych deserów wigilijnych. Wywodzi się z polskiej kuchni kresowej i jest tradycyjną potrawą kuchni wschodniej. Choć najbardziej popularna jest na Białostocczyźnie i Lubelszczyźnie, wchodzi do kanonu 12 wigilijnych...

  • Jak nie przytyć w święta?

    .... Piernik z bakaliami (50 g) - 170 kcal. Kutia (100 g) - 250 kcal. Kieliszek czerwonego wina (100 ml) - 69 kcal. Karp w galarecie (150 g) - 200 kcal. Ile średnio można przytyć podczas świąt(...)Rodzinne spotkania, prezenty i... ucztowanie. Święta są wyjątkowe! Również ze względu na potrawy, które jemy ten jedyny raz w roku. Kutia, smażony karp, strucla z makiem - uwielbiamy je, ale to...

  • Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie. Fot. materiały prasowe Bakalie to świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować pyszne, żurawinowe muffinki. Pełnoziarniste muffinki z żurawiną Składniki: • 100 g mąki pszennej...