• Informacje na temat:

    kutia

Przepisy na temat: kutia
  • Pęczakowa kutia wigilijna

    Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

  • Kutia

    To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

  • Kutia pszeniczna z makiem

    Tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. W wielu miejscach w Polsce jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

  • Tradycyjna kutia

    Z dawnych Kresów, podawana tylko w Wigilię

  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Kutia w oryginalnym wydaniu...

  • Kutia orkiszowa

    Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.

  • Orzechowa nuta Świąt

    Boże Narodzenie idzie do nas wielkimi krokami. Zimy wciąż nie widać, ale przygotowania do Świąt w wielu domach już ruszyły. Orzechy są ważnym ich elementem. Mogą być ozdobą stołu, choinki, ciast, deserów, składnikiem kutii, a może warto włączyć je na stałe do jadłospisu. Na które się zdecydować?

  • Czego smyk nie powinien próbować?

    .... ● Kutia - świąteczne danie z dużą ilością ziaren pszenicy, orzechów, maku, rodzynek i miodu nie nadaje się dla dziecka, które nie ukończyło 2 lat. Łatwo się nim zakrztusić, a miód i orzechy dodatkowo mogą...

  • Świąteczne przysmaki

    ..., szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodaj sok z cytryny. Przypraw, wymieszaj. Sos nakładaj na połówki ziemniaków. Ułóż śledzia i ozdób pokrojoną papryką, plastrami cytryny i koperkiem.  Kutia...

  • Ciasto pachnące świętami

    ..., staropolski groch z kapustą i obowiązkowy kompot z suszonych owoców. Obowiązkowe były także słodkości. W niektórych rejonach Polski była to kutia, w innych łamańce z makiem. Pojawiały się także(...), makowiec, kutia, słodkie łamańce nie mogły bowiem zostać przygotowane bez cukru. Skąd ten problem? Obowiązująca reglamentacja towarów dotyczyła nie tylko mięsa, ale także proszku do prania, mydła czy mąki...

Artykuły na temat: kutia
  • Świąteczna kutia

    Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest spożywana również na Litwie, Białorusi oraz polskiej...

  • Kutia na święta

    ...składniki: orzechy do dekoracji, 1 puszka maku z bakaliami, 10 dag. laskowych, 10 dag. migdałów, 1 op. skórek pomarańczowych, 3 łyżki miodu, 3 łyżki mleka Przepis: wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak żeby powstała Kutia, a następnie przekładam kutię delikatnie na paterę. A następnie układam orzechy na wierzch kutii i podaje.      

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Kutia to jeden z najpopularniejszych deserów wigilijnych. Wywodzi się z polskiej kuchni kresowej i jest tradycyjną potrawą kuchni wschodniej. Choć najbardziej popularna jest na Białostocczyźnie i Lubelszczyźnie, wchodzi do kanonu 12 wigilijnych...

  • Karolina Szostak: Na święta zawsze jest kawior

    "Na moim świątecznym stole znajduje się halibut albo łosoś zamiast karpia. Jest też kawior" - zdradziła Karolina Szostak. Ponadto dziennikarka przyznała, że w pierwszy dzień świąt zajada się kutią, która uwielbia, a drugi dzień spędza... na nartach.

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Wielki Test o Żywności - już dziś!

    Czy wszyscy Polacy w Wigilię jedzą barszcz? Gdzie na deser podaje się kutię? Jak smakuje ciasto z suską sechlońską? Być może takie pytania padną podczas Wielkiego Testu o Żywności, który odbędzie się już dziś. Początek o godz. 20.30 - także na stronach Interii, równolegle z programem na żywo w TVP1. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

  • Idealnie sprawdzają się jako tradycyjny dodatek do ciast i deserów, świetnie uzupełniają dania obiadowe oraz pożywne śniadania, a do tego są zdrową i pyszną przekąską podczas aktywnego dnia. Fot. 123RF/Picsel Bakalie, bo o nich mowa, to bez wątpienia nieoceniony składnik zbilansowanej diety i ważny element polskiej kuchni - zarówno tradycyjnej, jak i współczesnej. W domowej spiżarni warto mieć zatem zawsze dobrej jakości produkty takie, jak: orzechy, suszone owoce i ziarna marki Kresto. W...

Wideo na temat: kutia