• Informacje na temat:

    kuskus marokanski

Przepisy na temat: kuskus marokanski
  • Tadżin, czyli cytrynowy kurczak po marokańsku

    ..., wlej bulion drobiowy i sok wyciśnięty z cytryny. Przykryj garnek i duś mięso na małym ogniu 1 i 1/2 godziny lub dłużej (kurczak powinien być bardzo miękki).4. Podawaj tadżin z kaszą kuskus, posypany...

  • Bardzo aromatyczne i szybkie danie

  • Papryka po marokańsku

    Składniki na 4 porcje:  2 papryki 20 dag kuskusu 10 dag rodzynek sułtańskich lub kalifornijskich 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz cayenne, kmin rzymski pęczek zielonej pietruszki, listki mięty Sposób przygotowania: 1. Kuskus wsypać do naczynia z szerokim dnem. Wlać wrzątek (do poziomu o centymetr...

  • Smaczny pomysł na "Marokańska zupa z kuskusem"

  • Marokańska zupa z kuskusem

    ...g suszonych moreli 50 g krojonych pomidorów 100 g kuskusu  Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć mięso. Pod koniec dodać(...), dodać do zupy razem z pomidorami na 10 minut przed końcem gotowania. 100 ml wody zagotować z ½ łyżeczki soli i łyżeczką oleju. Garnek zdjać z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, aby...

  • Wypróbowany przepis na "Zapiekanka marokańska"

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...z bagietką, mięsem, dodają do zup oraz kuskusu. Gotową pastę zamkniętą w puszce, słoiczku lub tubie można kupić w każdym markecie. Sucha mieszanka (zawsze smakuje nieco inaczej) jest z kolei dostępna na targach i bazarach - wystarczy rozrobić ją z oliwą. Zanim na stole pojawi się kuskus lub smażony ryż, podawana jest jeszcze jedna potrawa, która pełni funkcję przystawki lub pierwszego głównego dania...

  • Naprawde warto sprobowac, niepowtarzalny lekko pikantny smak!

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

  • Pyszna i zdrowa zapiekanka.

Artykuły na temat: kuskus marokanski
  • Kuskus marokański

    Składniki: 400 g kuskusu 100 g rodzynek 100 g orzeszków piniowych Skórka z cytryny 100 g masła 5 łyżek oliwy z oliwek Kminek Kolendra Sól Smaż orzeszki i rodzynki na oliwie i maśle, aby uzyskały rumiany kolor.  Dodaj kuskus i kolendrę. Posól.  Dodaj skórkę z cytryny. Zalej wrzątkiem (400 ml). Odstaw pod przykryciem na 7-10 minut. Podawaj z kawałkiem masła. Kuskus jest...

  • Marokańskie klopsiki z kuskusem

    Przygotowanie: Posiekaj listki natki i mięty. Wymieszaj mięso z ziołami, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformuj ok. 12 kulek. Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż na oliwie. Duś przez 5 minut. Dodaj koncentrat, pomidory, liście laurowe, oliwki i miód. Gotuj 15 min. Przełóż pulpety i sos do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 min. w 180 st. C. Zalej kuskus wrzątkiem. Gdy...

  • Strudel po marokańsku z mięsem

    Sposób przygotowania: 1. Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oleju, dodać mięso, smażyć razem przez trzy minuty. Dodać rozmrożony szpinak, dusić pięć minut. Połączyć z odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody.  2. Kuskus wymieszać z przyprawą marokańską, zalać gorącym bulionem, odczekać 10 minut, aż całkowicie wchłonie płyn.  3. Orzechy zrumienić na...

  • Kuskus: gwiazda północnej Afryki

    Kasza kuskus nie jest...kaszą. Smakuje wybornie z różnymi dodatkami. I przypomina gorące wakacje.

  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    ...baraninę i wlej szklankę bulionu. Gotuj 3 godziny, aż mięso zmięknie. Serwuj z kuskusem.  Szaszłyki z grilla   Mięso baranie umyj, oczyść z tłuszczu, pokrój w grubą kostkę, przypraw. Zalej kefirem...

  • Rozmaitości z pieca

    .... Zapiekanka marokańska Składniki na 4 porcje: 25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 50 dag pomidorów, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kaszki kuskus, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki(...) w plastry, posolić i popieprzyć. Marchewkę zalać bulionem, gotować ok. 5-10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus, dodać masło i cynamon. Odstawić na 10 minut. Mięso przesmażyć. Na olej po smażeniu...

  • Podróż do krainy czarów

    ...pojawia się druga obok tadżinu tradycyjna marokańska potrawa - kuskus, czyli pszenna kasza podawana z siedmioma rodzajami warzyw oraz z mięsem. W restauracjach serwowane są również bardziej znane...

  • Zamieszaj i do... pieca

    Składniki na 4-6 porcji:  25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 4 pomidory, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kuskusu, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i chili, po(...) kaszkę kuskus, dodać masło oraz cynamon. Odstawić na 10 minut, przemieszać. Ser feta odsączyć z wody, rozkruszyć i odstawić. Mięso pokroić, posypać solą i pieprzem, usmażyć. Na tłuszcz po mięsie...

Wideo na temat: kuskus marokanski