• Informacje na temat:

    kurze zoladki

Przepisy na temat: kurze zoladki
Artykuły na temat: kurze zoladki
  • Podroby na stole

    Flaki Kupuję już oczyszczone i zamrożone. Po rozmrożeniu gotuję 5 minut, płuczę w zimnej wodzie i jeszcze raz gotuję 15 minut. Dzięki temu pozbywam się charakterystycznego zapachu. Wątroba Przed gotowaniem lub smażeniem moczę ją w wodzie. Wątrobę wieprzową przez 2-3 godziny i co godzinę zmieniam wodę. Wątróbkę wołową i cielęcą przez 30 minut, a następnie dokładnie płuczę. Wątróbki kurze...

  • Polecamy darmową książkę kucharska z aż 95 pomysłami na jajka! Od specjalnie wybranych na święta, klasycznych i mniej oczywistych, poprzez wyszukane, orientalne dania, alkohole, jaja nie tylko kurze, aż po sposoby ich zastępowania. Od dziś każdy z Was może pobierać sobie naszą książkę, drukować, lub korzystać z niej z domowych komputerów, a następnie wypróbować każdy z naszych przepisów! Pobierz >> (Aby pobrać książkę kliknij prawym klawiszem myszki w 'Pobierz' i zaznacz 'zapisz element...

  • Chiny - kraj sprzeczności

    ...pana największym wyzwaniem kulinarnym w Chinach? - Ja nie przepadam za różnego rodzaju wnętrznościami, a Chińczycy kochają podroby: płucka, wątróbki, żołądki, czy na przykład kurze łapki. One są...

  • W teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie za pół miliona złotych. Miłośnicy kulinariów nie powinni mieć problemów z odpowiedzią na nie. Fot. Player.pl Tegoroczny maturzysta z Tarnowa - Filip Olszówka - wykazał się ogromną wiedzą, docierając w telewizyjnym turnieju "Milionerzy" do pytania za pół miliona złotych. Wegańskie bezy ubijesz z cukru i.. A) białek jaj kurzych B) płynu z puszki z ciecierzycą C) oleju kokosowego D) mielonych migdałów Wśród wielu widzów pytanie wywołało konsternację,...

  • Szturmem podbija serca wegan, ale od niedawna wzbudza także zainteresowanie osób niemających wiele wspólnego z kuchnią jaroszy. Wszystko dzięki zaskakującym właściwościom. Fot. 123RF/Picsel Nazwa aquafaba jest zlepkiem dwóch łacińskich słów: "aqua" - czyli woda oraz "faba" - fasola. Faktycznie, woda po fasoli to w tym przypadku cały skład tego niesamowitego produktu, będącego cennym składnikiem diety wegan oraz alergików. Dlaczego? Ponieważ stanowi fantastyczny zamiennik kurzych jaj....

  • Zjedzenie niektórych potraw wymaga od nas nie tylko mocnego żołądka, ale także nerwów ze stali. Gdy analizuje się ich skład,można odnieść wrażenie, że gotujący je kucharz, zamiast „przygotuję ci coś pysznego”, chciał raczej powiedzieć „mogę się założyć, że tego nie zjesz”. Niemalże w każdym regionie świata znajdziemy niezwykłe dania, które większość z nas zaszufladkowałaby jako „ekscentryczne". Część z nich szczególnie wybijają się na tym tle, przypominając raczej wymysł reżysera filmów...

  • Święta wielkanocne już za pasem, a jajka to ich główny bohater. Stają się podstawową ozdobą, jak i głównym składnikiem wielkanocnego śniadania. W latach 70tych uznane jako wróg numer jeden, dziś wracają do łask i obalają mity o podwyższaniu cholesterolu. Fot. 123RF/PicselNa przestrzeni lat pojawiło się wiele teorii, które uznawały jajka za niekorzystne dla zdrowia, ponieważ ich żółtka posiadają bardzo dużo cholesterolu. Badania dowodzą, że w jednym jajku znajduje się około 0,3% tego...

  • Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów. 1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z... Penolope Cruz. 2. Kulinarne inspiracje czerpię z... z produktów lokalnych. 3. Moim kulinarnym autorytetem jest... moja mama. To od niej wszystko się zaczęło. 4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były... cynaderki na...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...