• Informacje na temat:

    kurki do sosu

Przepisy na temat: kurki do sosu
  • Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

    ...z masłem i zeszklij szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: crème fraîche wymieszaj z natką, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, dopraw solą(...), rozprowadź na każdym połowę sosu i farszu kurkowego. Piecz ok. 15 minut, aż boki i spód będą lekko zrumienione.

  • Kurki zrobione w własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy.

  • Biały krem z kurkami

    ...z chleba tostowego (np. Dan Cake) Sposób przygotowania: Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę...

  • Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy. Ja zrobiłam jeden słoik z zakupionych 20 dag kurek.

  • Makaron uszka z kurkami i oscypkiem

    Sposób przygotowania 1.  Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania. 2. W międzyczasie... Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz. 3. To już prawie meta...

  • Wiecie co ? Dziś zachciało mi się takiego prostego taniego obiadu jak robiła nam za dzieciństwa mama, zawsze gdy przyszli z lasu z nazbieranymi grzybami robiła nam właśnie taki szybki obiad lub grzyby smażone z cebulką. Kiedyś nie patrzyli zbierali również olszówki a teraz niby są trujące hm już sama nie wiem ale kiedyś były lepsze czasy niż teraz było biednie ale jeden drugiego szanował a teraz każdy każdego utopiłby w łyżce wody czyż nie ?

  • Kuleczki gryczane w sosie z kurek

    Składniki: 30 dkg świeżych kurek cebula słodka śmietanka 1 jajko opakowanie kaszy gryczanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 łyżeczka maki ziemniaczanej koperek sól pieprz olej Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w mleku i wodzie z dodatkiem soli. Opłukać kurki, pokroić, cebulę obrać, pokroić i razem z kurkami udusić. Gdy będą miękkie dodać rozpuszczona w 1/3 szklanki...

  • Zakąska z kurek

  • Pappardelle z camembertem i kurkami

    Sposób przygotowania Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25

  • Smaczny pomysł na "Kurki w sosie śmietanowym"

Artykuły na temat: kurki do sosu
  • Minipizze z kurkami

    O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Makaron z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Kurki rozmroź. Przełóż na sito. Przelej zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i potnij w plasterki.  2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmażaj na średnim ogniu 5 minut. Dodaj kurki. Poprósz tymiankiem. Smaż 7 minut. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Po minucie...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonałe grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach...

  • Pulpeciki w sosie

    Śmietanę zahartuj przed dodaniem do sosu, inaczej się zwarzy. Sos można podostrzyć roztartym ząbkiem czosnku.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Makaron w sosie kurkowym

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kurki oczyść i razem z pieczarkami pokrój w paski.  2. Makaron wrzuć do wrzątku z łyżką oleju i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski. Odstaw w ciepłe miejsce.  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Po chwili wrzuć grzyby i smaż, aż się zrumienią. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    ...z dna brytfanki. Pieczarki oczyść, kurki osącz z zalewy, ewentualnie pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż je 5 minut. Dołóż kurki, smaż przez chwilę. Pod koniec oprósz(...) sitko i przelej do garnka. Dolej śmietanę i gotuj 5 minut. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do sosu i gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj grzyby, przypraw do smaku. Zdejmij plasterki boczku z indyka...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

Wideo na temat: kurki do sosu
  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Makaron z kurkami

    Z kurek - najsmaczniejszych grzybów lata - można wyczarować mnóstwo pysznych dań. My proponujemy Wam makaron (spaghetti, ale możecie go zastąpić każdym innym) z rewelacyjnym sosem kurkowym z dodatkiem sera camembert i świeżego tymianku. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Makaron z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!