• Informacje na temat:

    kurki

Przepisy na temat: kurki
  • Tarta z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Grzyby rozmroź i osusz. Sery drobno zetrzyj, tymianek posiekaj. 2. Spód: mąkę przesiej. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Wsyp tymianek. Zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut. 3. Farsz: cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na maśle. Dodaj kurki i smaż 5 minut. Zdejmij z ognia. Dołóż posiekane zioła i starte sery. Dopraw solą oraz pieprzem. 2. Ciasto rozwałkuj. Placek...

  • Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)

  • Kurki na talerzu

    Od czerwca do października możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Kurki goszczą na naszych stołach każdego roku.

  • Cukinie z kurkami

    Sposób przygotowania 1. Cukinie umyj, przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż środek i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chwilkę podsmaż. Po chwili dodaj umyte i pokrojone kurki oraz posiekany czosnek, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj miąższ z cukinii. Smaż 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź, dopraw i dodaj starty ser. Wymieszaj...

  • Mój mąż lubi zbierać grzyby więc muszę coś z nimi robić, tym razem są to kurki...

  • Tarta z kurkami

    Przygotowanie Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, odrobinę wody, szczyptę soli i pieprzu, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kurki dokładnie płuczemy z piachu, osuszamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby i, mieszając, smażymy aż odparuje większość płynu. Następnie doprawiamy pieprzem, gałką, ziołami...

  • Doskonałe na zupę czy do sosu.W taki sam sposób przygotowuję rydze.

  • Kurki duszone w śmietanie

    Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać zmieniając często wodę. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę (nie rumienić!). Dodać kurki, podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, posolić i przykryć. Po ok. 15 minutach duszenia powinny puścić sok. Dodać wtedy śmietanę i dusić dalej pod przykryciem na...

  • Nadają sie do mięs i makaronow.Smaczne,pachnące i szybkie w wykonaniu :)

Artykuły na temat: kurki
  • Minipizze z kurkami

    O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

  • Makaron z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Kurki rozmroź. Przełóż na sito. Przelej zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i potnij w plasterki.  2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmażaj na średnim ogniu 5 minut. Dodaj kurki. Poprósz tymiankiem. Smaż 7 minut. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Po minucie...

  • Sakiewki z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Kurki przełóż na sitko. Zostaw tak, aż rozmrożą się i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Rozmrożone kurki osusz papierowym ręcznikiem i potnij w małe kawałki.  2. Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Trzymaj je w cieple. Na tej samej patelni...

  • Ziemniaki pieczone z kurkami

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 min w temp. 200°C.  2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Mięso pokrój kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, usmaż na rumiano. Przełóż na talerzyk. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki, smaż ok. 10 min...

  • Kurki pod ciastem francuskim

    Szukasz pomysłu na ciekawe sylwestrowe przekąski? Wypróbuj nasz przepis na muffiny z kurkami.

  • Tarta z kurkami i serem

    O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

  • Grzanki z kurkami

    Późne lato to sezon na kurki. Są idealne jako dodatek do dań głównych, a także do przekąsek.

  • Zupa krem z kurek

    Kurki o niepowtarzalnym, lekko pieprznym smaku - to ich sezon!

  • Tarta z kurkami i serem

    Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną tartę z kurkami.

  • Kurki słodko-kwaśne

    Przygotowanie: Oczyść kurki i opłucz. Wrzuć je na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i ułóż w wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj...

Zdjęcia na temat: kurki
Wideo na temat: kurki
  • Ciasto drożdżowe z kurkami i kurki z bobem

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan otworzył sezon na kurki. Kucharz przygotował takie potrawy jak kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Z jakimi składnikami kurki komponują się najlepiej?

  • Zmysłowe smaki: Jak oczyścić kurki?

    Kurki to popularne grzyby cenione za swój delikatny smak. Łatwo je odnaleźć w leśnej ściółce, ponieważ już z daleka kuszą złocistym kolorem. Zanim jednak będziemy mogli przyrządzić z nich pyszne danie, trzeba je staranie oczyścić. Jak zrobić to szubko i skutecznie? Kurki to grzyby blaszkowate i ich dokładne oczyszczenie może sprawiać trudności, a nie ma chyba nic gorszego niż piasek

  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!