• Informacje na temat:

    kurczak ze szpinakiem i mozzarellą w piekarniku

Przepisy na temat: kurczak ze szpinakiem i mozzarellą w piekarniku
Artykuły na temat: kurczak ze szpinakiem i mozzarellą w piekarniku
  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ...(pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem), mały filet z piersi kurczaka, 50 g sera feta pasteryzowanego, 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego, 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...) bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym Marynata łyżka musztardy, łyżka...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Dieta idealna dla twojej figury

    ...pokrój w kostkę i zeszklij w 1 łyżce roztopionego masła lub oliwy. Dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz zmieloną, pojedynczą pierś z kurczaka. Obsmaż mięso dokładnie z każdej strony(...) z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem i upiecz w piekarniku. Małą garść makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) ugotuj al dente, osącz. Kilka liści sałaty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Apetyt na pomidory

    ...przygotowanym winem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka, 2 kulki sera mozzarella, 2 pomidory, sól, pieprz, olej, 2 łyżki(...) wymieszaj. Farsz nałóż do pomidorów, przykryj odciętymi wierzchami pomidorów i zapiecz w nagrzanym do 200° C piekarniku, około 10 minut. Podawaj z sosem majonezowym. Bitki cielęce z pomidorami...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...można upiec w piekarniku, znacznie obniżając ich kaloryczność. Warzywa zaś, by nie straciły cennych właściwości, ugotować na parze. Podstawowe zasady "rewolucji na talerzu" Jedzenie smacznie i zdrowo(...) upieczeniu pokrój ją na części, posyp garścią rukoli i od razu podawaj. Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal Faszerowana pierś z kurczaka To niezwykle smaczna i soczysta wędlina...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...