• Informacje na temat:

    kurczak z czosnkiem i miodem

Przepisy na temat: kurczak z czosnkiem i miodem
  • Kurczak rozmarynowy

    .... Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętymz drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180

  • Pieczony kurczak z lekkim nadzieniem

    ...gotuj 5 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź. Potem wszystkie warzywa włóż do miseczki. Posyp solą,pieprzem i suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). Skrop oliwą, wymieszaj.  2. Kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Masło wymieszaj z miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj po 1/2 łyżeczki suszonych ziół. Natrzyj tym tuszkę. Potem...

  • Glazurowane udka z miodem

    Sposób przygotowania 1. Udka z kurczaka natrzyj pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i suszonym tymiankiem. Miód połącz z sokiem z cytryny i olejem. Posmaruj mięso, przykryj i odstaw na godz. do lodówki.  2. Piecz udka na natłuszczonych tackach grillowych, obracając, ok. 40 min  (w piekarniku można piec je na blaszce).

  • Kurczak w miodzie i sezamie

    Przygotowanie: 1. Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony. W miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj łyżkę oleju z miodem, rozmarynem, papryką słodką i ostrą. 2. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Obłóż go kawałkami cytryny...

  • Kurczak na letni obiad

    ...z piersi kurczaka Sposób przygotowania Mięso kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój na nieduże kawałki. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj w plasterki. Obraną szalotkę pokrój w piórka, oczyszczone chili(...) około 25 minut. Limonkowe udka z miodem Sposób przygotowania Udka umyj, poporcjuj, lekko posól. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju po 5-7 min z każdej strony. Odłóż na bok. Na tej samej...

  • Kurczak w cydrze

    ...ok. 1 godziny w 170 st. C. W tym czasie 1 pomarańczę potnij w plasterki, obsmaż na 1 łyż- ce masła z miodem. Ułóż na kurczaku, polej resztą masła, dołóż pozostały czosnek, piecz ok. 40 minut. (...)Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj dokładnie z wierzchu i od środka solą oraz pieprzem. Odstaw na 1-2 godz.  2. Pomarańcze i cytrynę sparz, wyszoruj. 2 pomarańcze obierz ze...

  • Sałatka z kurczakiem

    Taką sałatkę zrobisz naprawdę szybko. Jest sycąca i smakuje doskonale!

  • Szybka sałatka z kurczakiem

    Taka sałatka będzie doskonalą przekąską na drugie śniadanie.

  • Soczyste udka z kurczaka

    ...wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso(...). Oczyść pałki z cebuli. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i posiekanym czosnkiem. Marynatą skrop pałki, przemieszaj, by zalewa pokryła mięso. Odłóż na noc.  2. Miękkie masło utrzyj z ziołami...

  • Teriyaki burrito z kurczakiem

    Sposób przygotowania Filet z kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do osobnej miseczki. Na tę samą patelnię wlać składniki sosu teriyaki - sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir w proszku. Zagotować przez chwilę, dodać podsmażony filet z kurczaka. Dusić pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kurczaka...

Artykuły na temat: kurczak z czosnkiem i miodem
  • Miodowe udka z kurczaka

    Sposób przygotowania: 1. Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem.  2. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.  Zobacz także:

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Pieczony kurczak z brzoskwiniami

    ...1. Zrobić marynatę: zmieszać olej, sok z cytryny, ocet, miód, posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu, dodać paprykę, sól, pieprz. Marynatą natrzeć mięso, włożyć do rękawa do pieczenia i do lodówki na 3 godziny. Przed pieczeniem włożyć do rękawa rozmaryn i masło. Piec 30 minut (180°C), polewając syropem z brzoskwiń. 2. Razem układać brzoskwinie i porcje kurczaka. Zobacz także:

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

    Sposób przygotowania: 1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    ...i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż piersi kurczaka. Wlej sześć łyżek wody i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez 20-25 minut.  4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Cebule obierz. Pokrój...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Udka kurczaka w ziemniakach

    ...z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. 3. Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...