• Informacje na temat:

    kurczak pod porami

Przepisy na temat: kurczak pod porami
  • Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

    Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

  • Rolada z kurczaka

    Kurczak z warzywami - sprawdzony sposób na obiad.

  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

    Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

  • Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

    Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu.

  • Racuchy z pieczonym kurczakiem

    ..., dokładnie opłucz, pokrój w kosteczkę. Pieczone mięso kurczaka oraz bekon pokrój na niewielkie kawałeczki. Por z bekonem zrumień na łyżce rozgrzanego oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody. Duś pod przykryciem(...) rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Kładź małe porcje ciasta. Formuj owalne racuchy. Usmaż ok. 18 placków. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, od razu podawaj. Pieczonego kurczaka oraz boczek możesz...

  • Rosół z fasolką szparagową, czosnkiem i dynią

    Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą.

  • Coq au vin (Kurczak w winie po francusku)

    ...ręczniku. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części kurczaka, odłożyć. Cebulę i czosnek zeszklić, dodać marchewkę, pora, ziemniaki, krótko poddusić razem. Wlać wino i bulion, włożyć kawałki kurczaka. Dodać(...)Składniki: - 1 kurczak (1.3 kg), - 100 g bekonu, - 300 g marchewki, - 400 g ziemniaków, - 2 pory, - 150 g szalotek, - ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 500 ml wytrawnego wina czerwonego...

  • Jak przekonać niejadka do jedzenia? Obiady dla dzieci

    ...naszych latorośli. Powinna być dostosowana przede wszystkim do wieku oraz poziomu rozwoju dziecka. Inaczej bowiem wyglądają posiłki trzylatka, a co innego podamy maluchowi od szóstego roku życia. Swoje(...) poddawać! Warto być konsekwentnym i co jakiś czas przemycać nielubiany składnik do menu. Często zdarza się, że dzieciom nie pasuje nie tyle sam smak pożywienia, ile jego konsystencja. Dlatego, jeśli...

  • Chrupiące pałki w białym winie

    Pyszne i soczyste mięso w chrupiącej skórce to kulinarny pewniak na obiad lub kolację. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a danie szybko podbije serca domowników.

  • Rady na dobry apetyt

    Smyk żywi się głównie makaronem lub naleśnikami? A może najchętniej jada w biegu albo pod osłoną nocy? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać typowe dziecięce problemy z jedzeniem.

Artykuły na temat: kurczak pod porami
  • Zupa krem z porów

    W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj. Filety z kurczaka i pieczywo pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie.  Gotową zupę przelej do miseczek. Udekoruj pokrojonymi...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Zupa krem z porów i wina

    ...bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj.  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie.  3. Gotową zupę przelej do miseczek. Na wierzch wrzuć piersi kurczaka i odłożonego pora.  4. Zupę podawaj z kawałkami podpieczonej bagietki. Zobacz także:

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Zupa krem z porów i wina

    ...bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj.  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie.  3. Gotową zupę przelej do miseczek. Na wierzch wrzuć, plasterki pora i podsmażone piersi z kurczaka. Podawaj z kawałkami bagietki zapieczonej z masełkiem czosnkowym.  Zobacz także:

  • W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy. Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko - Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych...

  • Pora na pora

    ...odpornościowy. Jest lekkostrawny, bogaty w witaminy i mikroelementy.  Jak wybierać Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone(...). Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub ugotowane trzymamy w lodówce maksymalnie dwa dni. Zapiekanka z pora Młode pory myjemy starannie pod bieżącą wodą...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    .... Kremy i zupy z krojonymi warzywami Minestrone z kurczakiem Pomidory i paprykę upiecz w piekarniku, po czym pokrój. Pozostałe warzywa pokrój i podsmaż. Zalej bulionem, gotuj 20 minut. Pod(...) dieta daje ci wybór i dużą swobodę. Zupy podstawą menu Możesz jeść je pięć razy dziennie albo zaplanować tylko na dwa posiłki - zależnie od tego, jak szybko chcesz chudnąć. Ważne, aby zupa była...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...