• Informacje na temat:

    kurczak pieczony z winem i zurawina

Przepisy na temat: kurczak pieczony z winem i zurawina
  • Świąteczne pieczenie

    ..., obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki. Kurczak cytrynowy z tymiankiem Sposób przygotowania 1. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, jedną potnij w plasterki, a resztę na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz...

  • Pomysł na niedzielny obiad

    .... Ułóż ją w żaroodpornej formie. Obłóż plasterkami czosnku. Na wierzchu tuszki ułóż kratkę z paseczków boczku. Kurczaka podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz około 75(...) do kurczaka albo na przekąskę. Marchewkowa z soczewicą Sposób przygotowania Soczewicę przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i przesyp do garnka. Potem zalej ją gorącą wodą...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    .... Przygotuj schłodzone napoje: Niestety piwo, które często podaje się do dań z grilla, jest bardzo kaloryczne, więc warto zastąpić je np. lekkim winem zmieszanym z wodą gazowaną lub domową lemoniadą, słodzoną stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało...

Artykuły na temat: kurczak pieczony z winem i zurawina
  • Roladki z żurawiną i ananasem

    ...1. Rozbij delikatnie piersi kurczaka. Posól je i popieprz. 2. Obierz ananasa i pokrój w nieduże, podłużne kawałki. 3. Na każdej z piersi połóż plaster żółtego sera, szynki i kawałek ananasa. Zwiń(...) zostało na patelni, podsmaż pokrojone w kostkę szalotki. Podlej je bulionem i białym winem. 7. Podduś sos ok. 8 minut i dodaj śmietanę oraz żurawinę. Jeżeli będzie za rzadki, wsyp mąkę kukurydzianą...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Mariaż idealny, czyli organoleptyczne "parowanie" dla początkujących

    Matching, pairing, czy z francuskiego accord - terminy dotyczące łączenia w pary. Ale nie będzie tu żadnych porad matrymonialnych, chyba że te wskazujące drogę od żołądka do serca. Jak dobrać, dopasować, sparować, zgodzić, stworzyć harmonię między winem i jedzeniem - radzi Katarzyna Kordaś z warszawskiej Vinoteki 13.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Podaj drób na różne sposoby

    Kurczak z rożna to banał! Uracz rodzinę drobiowymi klopsikami, roladkami albo nawet gulaszem!

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Pyszne mięso na słodko

    ...gorącą kaczkę polej tak przygotowanym karmelem, następnie ułóż wraz z pieczonymi jabłkami na półmisku. Podawaj ze słodką żurawiną. Przygotowanie: 120 minut Porcja: 420 kilokalorii Kurczak w syropie(...) (z wyjątkiem mięsa), wszystko mocno przysmaż. Podlej połową wina, wszystko przełóż do brytfanny. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225° C na 25 min. 3. Po tym czasie polej pozostałym winem...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...