• Informacje na temat:

    kurczak imbir cytryna

Przepisy na temat: kurczak imbir cytryna
  • Kurczak w cydrze

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj dokładnie z wierzchu i od środka solą oraz pieprzem. Odstaw na 1-2 godz.  2. Pomarańcze i cytrynę sparz, wyszoruj. 2 pomarańcze obierz ze skórki i białych części. Podziel na cząstki. Cytrynę (ze skórką) potnij w ósemki. Do owoców dodaj imbir, tymianek i kumin, przemieszaj. Główki czosnku włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, przekrój w poprzek...

  • Sałatka z kurczakiem

    .... Pomidory i ogórek umyj, wytrzyj do sucha. Pomidorki pokrój na cząstki, a ogórek - w półplasterki. Warzywa wymieszaj na półmisku albo w dużej salaterce.  2. Filety z kurczaka pokrój w plasterki. Podgrzej je przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, przekrój. Wyciśnij z niej sok, odrzucając pestki. Imbir obierz, drobniutko zetrzyj albo zeskrob łyżeczką...

  • Kurczak imbirowyz owocami

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj i osusz. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem, majerankiem, imbirem oraz kolendrą. Mieszanką polej kurczaka, natrzyj go solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki(...) z rodzynkami, polej miodem, pomieszaj. Nadziej kurczaka. Następnie ułóż go w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia, skrop olejem i obłóż plastrami jabłek. 4 Piecz ok. 1,5 godz. w temp...

  • Udka kurczaka w pachnących ziołach

    ..., potnij w grubsze plasterki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki.  2. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się...

  • Wakacyjne menu na weekend

    Aromatyczny kurczak, doskonałe sałatki, chłodnik melonowy, egzotyczna przystawka, a na deser sernik na zimno! Ten weekend zapowiada się pysznie!

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Sposób przygotowania 1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz.  2. Sparzoną cytrynę przetnij na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Połącz go z miodem, sosem sojowym oraz olejem. Wsyp curry, pieprz, słodką paprykę, rozmaryn i kmin.  3. Marynatę dobrze wymieszaj...

  • Podudzia rozmarynowo-imbirowe

    Sposób przygotowania 1. Imbir obierz, zetrzyj tyle, by otrzymać 1 łyżkę. Rozmaryn umyj, osusz, oberwij igiełki. Posiekaj je i wymieszaj z pieprzem i imbirem. Rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Podgrzej(...) i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka.  4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła...

  • Odkryj żurawinę

    Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem Sposób przygotowania: Części z kurczaka umyj i osusz. Cytryny wyszoruj. Przygotuj marynatę: rozmaryn (wg uznania) drobno posiekaj i wymieszaj z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek oraz przyprawami. Marynatą natrzyj kurczaka  i odstaw. Następnie przełóż mięso wraz  z marynatą do żaroodpornego naczynia i dodaj...

Artykuły na temat: kurczak imbir cytryna
  • Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

    Pyszne i oryginalne dania z kurczaka. Idealne na obiad lub ciepłą kolację.

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

    .... Przypraw solą, pieprzem i imbirem.  2. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą - z zewnątrz i wewnątrz. Włóż na całą noc do lodówki.  3. Odłożoną cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Do tuszki włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązki rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód, a nogi zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę obłóż...

  • Krzaczki na których rosną te małe, pomarańczowe kuleczki możemy spotkać w wielu miejscach, jednak nie wszyscy wiedzą, że są one jadalne. Tymczasem, owoce rokitnika są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki...

  • Kurczak cytrynowo-ziołowy

    Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 min przed końcem pieczenia posmaruj go lekko osoloną wodą.

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Kurczak na wzmocnienie

    Przygotuj drób z imbirem, a wspomoże odporność twojego organizmu.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Picie odpowiedniej ilości wody to bardzo dobry nawyk. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza rano. Okazuje się bowiem, że szklanka o poranku ma zaskakujący wpływ na nasz organizm. Naukowcy alarmują, że ponad 90% Polaków pije za mało wody, a co dziesiąty z nas nie pije jej w ogóle! Jest to bardzo niepokojące zjawisko, które może mieć zgubny wpływ na nasz organizm. Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać...