• Informacje na temat:

    kulki mięsne z orzechami

Przepisy na temat: kulki mięsne z orzechami
  • Mięsna stonoga

    Pokrój bułki w drobną kostkę, zalej mlekiem. Dodaj mielone mięso, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę keczupu oraz sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób gładką masę. Dodaj do niej tyle bułki tartej, by z masy dało się uformować pulpety. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pulpeciki ze...

  • Smakowitości na każdy dzień

    ...i także rozłóż.  2. Składniki na sos wymieszaj w słoiczku. Wylej na sałatkę , posyp orzechami. Podawaj zaraz po przygotowaniu.  Kulki mięsne z grilla Sposób przygotowania 1. Cebulę i czosnek(...), a następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki. Wstaw je do lodówki na 30 minut.  2. Mięso nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z ananasem i papryką (lub innymi warzywami). Pędzelkiem...

  • Faszerowane pomidory

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.   2. W dużej misce wymieszaj mięso, kolendrę, dymki i połowę soli.  Uformuj z mięsa kulki wielkości  orzecha włoskiego.  3. Wymieszaj sezam, skórkę z cytryny, biały pieprz i resztę soli. Otocz  w tej posypce kulki mięsne i ułóż je  na blasze. Posmaruj olejem. Piecz 25-30 minut (kulki mają się zezłocić...

  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

  • Oryginalne przekąski na sylwestrową domówkę

    Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Szukasz inspiracji do menu, które będzie niestandardowe a jednocześnie pyszne? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości!

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ..., wymieszaj na jednolitą masę. Do ciasta ziemniaczano-mięsnego możesz dodać inne ulubione dodatki, np. ugotowany zielony groszek, pokrojone i podduszone pieczarki, starty żółty ser albo pokrojoną...

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    ...rozdrobnione warzywa, koperek i natkę. Dopraw oregano, mieloną papryką, czosnkiem oraz solą. Plasterki bakłażana opłucz, dobrze osusz. Z mięsnej masy uformuj kulki. Ponadziewaj je na szpikulce na zmianę...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    .... Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki - powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce. Wlej olej na(...) marynować przez 30 minut, ale późniejsze przyrządzanie jej trwa krótko i jest łatwe. Składniki na 4 porcje 2 kulki imbiru w syropie (i 2 łyżki syropu) 3 ząbki czosnku 3 łyżki ciemnego sosu...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...bez? Jeśli w menu pojawiają się dania mięsne, to jest to przede wszystkim grillowana baranina, kurczak lub kulki z mielonego mięsa. Popularne są również dania faszerowane. Miłośnicy potraw mięsnych(...), jogurtu i czosnku. Na każdym kroku dostępne są oliwki pod wieloma postaciami: czarne i zielone, marynowane w oliwie z ziołami, nadziewane migdałami i orzechami pistacjowymi. Libańczycy jedzą je...

Artykuły na temat: kulki mięsne z orzechami
  • Kibbeh: Kulki mięsne z kaszą bulgur

    Kibbeh czyli kulki mięsne z kaszą bulgur. Tradycyjnie robi się je z farszem, u nas wersja uproszczona.

  • Kluski śląskie

    Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przy użyciu praski lub zmiel w maszynce. Wyłóż je na półmisek i uklep. Wyjmij 1/4 część ziemniaków i odłóż na bok. W wolne miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby je zakryła.  2. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki i sól. Zagnieć ciasto. Odrywaj z niego kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj kulki, robiąc wgłębienie...

  • Kluski polskie

    ...wyjmij a to miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną. Włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj jajko oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki wielkości(...). Ciasto podziel na 16 równych części. Porcje ciasta ułóż na dłoni i lekko rozpłaszcz tworząc placuszek. Na środku połóż kuleczkę farszu i oblep ciastem formując kulki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie...

  • No to klopsik!

    ...włóż mięso, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, jajko, śmietanę, posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformuj małe kulki. Wrzuć je do garnka(...), czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa formuj niezbyt duże kulki. W każdej zrób wgłębienie, włóż kosteczkę sera i dokładnie...

  • Kluski śląskie

    .... Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki.  3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Odkładamy kluski na desce do...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety, inaczej klopsy, zwykle przygotowujemy ze zmielonego mięsa z dodatkami. Z masy formujemy kulki. Gotujemy je lub smażymy. Serwujemy z sosem lub w bulionie (czystej zupie).

  • Smak mundialu

    ...dodawać żółtka. Skrobię zmieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy. Ciasto wlać do formy i piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut. Wyjąc(...). C. w połowie pieczenia obrócić. "Piłki" z mięsa usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na prostokąty. Frytki wyjąć z piekarnika, posolić. Na talerze nakładać sałatkę, mięsne "piłki", frytki i kawałki papryki...

  • Mielone na 6 sposobów

    ...wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut(...) połącz z cebulą i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i usmaż na oleju. Ser połącz z orzechami włoskimi i nałóż go na gotowe kotlety. Zapiecz w nagrzanym piekarniku...

  • Szybki zimowy obiad

    ..., dwie kostki serka topionego śmietankowego z ziołami albo z papryką,  1 i ½ litra bulionu warzywnego, drobiowego lub mięsnego, sól, pieprz. Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój(...) i ponownie podgrzej. W misce dokładnie wymieszaj mięso z jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj małe kulki i wrzuć je do garnka z wrzącą wodą. Gotuj ok. 2-3 minuty, aż...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...; oraz 1,5 kg ziemniaków. Przygotuj farsz: oczyść i pokrój grzyby. Grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz(...) oraz pieprzem. Uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Usmażone klopsy włóż do grzybowego sosu i duś razem pod...