• Informacje na temat:

    kulinarne ziemniaki

Przepisy na temat: kulinarne ziemniaki
  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Przepisy kulinarne laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" Żurek z twarogiem Sposób przygotowania Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na(...) ziemniaczana z sosem ranczerskim Sposób przygotowania Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kolejno czerwoną cebulę kroimy na półplasterki, odsączamy groszek...

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Kulinarne abc

    Gęsta zupa kremowa Kremowa zupa może być jedynie udekorowana śmietaną. Jej gęstość zależy bowiem od ilości zmiksowanych warzyw. Jeśli jednak użyłaś zbyt dużo wywaru, dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Do zupy możesz również wrzucić pozbawioną skórki kromkę pieczywa. Gotowanie warzyw Przeznaczone do gotowania warzywa (marchew, pietruszkę, seler) krój na podobnej wielkości kawałki. W przeciwnym...

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    ...- tłumaczy babcia.A jaki jest babciny sposób na przesolone podczas gotowania ziemniaki? - Można zrobić z nich puree - dodać mleko lub śmietanę, masło, koperek, to, co lubimy i jeżeli w garnku z ziemniakami...

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Kulinarny promyk słońca na jesień

    ...pieprz. Przygotowanie zupy zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia na grube plastry cukinii. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy wcześniej przygotowane...

  • Uwielbiam takie tosty, właśnie na słodko, nie na słono. To smak mojego dzieciństwa. Powstawały wtedy, gdy w domu zostawała pszenna weka już taka nieco czerstwa. Moja mamunia zamieniała ją w pyszne, rumiane grzanki, bo tak je nazywaliśmy, obficie posypane cukrem pudrem. Nic więcej nie dodawaliśmy, to był zawsze zwyczajny, prosty posiłek, który jedliśmy wspólnie. Dzisiaj, wciąż pamiętając ten smak, proponuje Wam tosty francuskie w nieco innej, bogatszej odsłonie. Skusicie się? A może macie...

  • Kulinarne abc

    Kilka sprawdzonych rad!

  • Dlaczego warto jeść ziemniaki i ciekawostka o skrobi z ziemniaków.

Artykuły na temat: kulinarne ziemniaki
  • Kulinarne grzeszki. Które przekąski są zdrowsze?

    Karnawał zbliża się wielkimi krokami, a jak wiadomo, to czas czas rozpusty i zabawy. Wbrew postanowieniom noworocznym dotyczącym zdrowego odżywiania, chętniej sięgamy wtedy po ciężkostrawne przekąski. Na szczęście możemy też dokonywać nieco zdrowszych wyborów i zamienić wysokokaloryczne dania na ich nieco lżejszą wersję. Tradycyjne ziemniaki warto zastąpić batatami, które mają więcej...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    ...ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić(...). ***Zobacz także*** Podlasie: Soczewiaki Wykonanie: Soczewicę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, a potem obrać i zemleć lub...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Kulinarne triki, które ułatwiają życie

    Czasem w kuchni spędzasz kilka godzin przygotowując rozmaite dania. Wiesz, że możesz zaoszczędzić czas. Podpowiadamy jak to zrobić.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • A jeśli brak mi kulinarnej smykałki?

    ...naturalny, czarny, brązowy, kasza gryczana, pęczak, jaglana, komosa ryżowa, makarony pełnoziarniste, ziemniaki i dobrej jakości pieczywo. Warto zadbać, by dieta dostarczała oprócz kalorii wartości...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

Wideo na temat: kulinarne ziemniaki
  • Ziemniaki w różnych odsłonach kulinarnych

    Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety ziemniaczane ze smażoną zieloną sałatą, ziemniak z mięsem mielonym na francuzie - to propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakiem w roli głównej. Kucharz udowodnił w "Dzień Dobry TVN", że ziemniaki wcale nie muszą być nudne.

  • Kulinarne skarby Portugalii według Bartka Kieżuna

    W kuchni "Dzień Doby TVN" bloger i autor książki "Portugalia do zjedzenia" Bartek Kieżun udowadniał, że portugalska kuchnia jest smaczna. Na początek przygotował śniadaniowe bułeczki pao de deus - tradycyjnie przygotowywane w okolicy 1 listopada. W jego menu znalazły się także: pasta z sardynek, portugalska pomidorowa z kolendrą i ziemniakami oraz zapiekanka z ośmiornicy.