• Informacje na temat:

    kulinarne wszystko z twarogu

Przepisy na temat: kulinarne wszystko z twarogu
  • Kiedy każdy posiłek to nie lada wysiłek

    Dzieci mogą jeść wszystko! Naprawdę. Odrzućcie mity o mdłych papkach i nieapetycznych, ale zdrowych obiadkach. Wasze dzieci mogą jeść też wasze ulubione dania, próbować nowych smaków, uczyć się jeść(...)? Do tego domowa konfitura, łyżka twarogu i pełnowartościowy posiłek gotowy!   Poniżej przedstawiamy dwa zdrowe i smaczne przepisy przygotowane przez Katarzynę Błażejewską-Stuhr - dietetyczkę...

  • Uwielbiam tego typy przepisy! Są idealnym rozwiązaniem zarówno na śniadanie jak i na obiad. Placuszki, o których mowa, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie.

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • smaczne i pożywne

  • Tego przepisu można użyć na wiele sposobów. Można przygotować z niego babeczki, ciasta, torty, można dodawać różne składniki i bawić się przy pieczeniu. :)

  • Pyszna ,jeśli lubicie takie połączenia to bardzo polecam,pasta na pieczywie...uwielbiam i myślę ,że i Wy posmakujecie w takim wydaniu. Serdecznie polecam:)

  • Sycąca, a jednocześnie lekka zupa, która najlepiej smakuje gdy sami zbierzemy potrzebne warzywa z własnego ogródka. Chociaż i te kupione na pobliskim ekologicznym ryneczku sprawdzą się wyśmienicie.

  • Surówka jest chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca. Imbir leczy migrenę i trzyma w ryzach cholesterol, zwiększa koncentrację i ułatwia trawienie. Orzeźwienie mięty, soczystość jabłka, rozgrzewanie imbiru.

  • Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)

  • Genialna w swojej prostocie.

Artykuły na temat: kulinarne wszystko z twarogu
  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Dodaj do składników niebieski  ser pleśniowy w proporcjach 1/2 twarogu i 70 g sera pleśniowego. Taki dodatek zaostrza smak pierogów i jest polecany przez rodzinę Kuroniów. Karp bez mulistego smaku...

  • Foodpairing to metoda doskonalenia jedzenia i tworzenia niecodziennych połączeń kulinarnych, które powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów. Zasady tej sztuki postanowiła wykorzystać również Soplica, której alkohole smakowe stały się obiektem eksperymentów kulinarnych. We współpracy z Szefem Kuchni - Kubą Korczakiem - stworzyła dedykowane menu, łączące 13 nalewek owocowych z potrawami. Soplica nieprzerwanie od ponad 125 lat, jako jedna z najstarszych polskich marek, gości na...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Przygotowania do tego wyjątkowego okresu, także te kulinarne, zaczynają się zazwyczaj o wiele wcześniej. Warto wybierać jak najprostsze rozwiązania, aby cały nasz plan zrealizować w 100%. Bakalland podpowiada, jak poradzić sobie z pracochłonnymi potrawami, stosując bakaliowe sztuczki.

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą,...

  • Graj w zielone

    Na zielonym rynku wszystko się zmienia. Dziki czosnek detronizuje swojego bardziej znanego kuzyna, zielony groszek konkuruje z młodym bobem, a bazylia uwodzi truskawki.

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się...

  • Zapiekanka z cukini ze starym serem mimolette

    Niezwykle prosta, 4 składnikowa zapiekanka na letni wieczór. Jest w niej cukinia, trochę twarogu i stary ser mimolette. Ten ser produkowany w regionie...

  • Ana Roš - szefowa kuchni i właścicielka renomowanej restauracji Hiša Franko - była gościem honorowym konferencji MADE FOR Restaurant. Przy tej okazji opowiedziała nam o tym, jak wygląda życie najlepszej szefowej kuchni na świecie. Fot. Vid Ponikvar/Pixathlon/Reporter Kraków został ogłoszony pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W ramach świętowania miasto organizuje szereg imprez oraz wydarzeń, mających na celu przybliżenie mieszkańcom i turystom dziedzictwa...

  • Serniczki podwójnie czekoladowe

    ...: 700 g tłustego twarogu sernikowego 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)  ¼ szklanki cukru (można pominąć) 2 białka 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii  lub(...) wody i ucieraj jeszcze chwilę, żeby żółtka nieco przestygły. Dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wymieszaj z połową bitej śmietany, a kiedy wszystko dobrze się połączy, dołóż...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...