• Informacje na temat:

    kulinarne sok z buraków czerwonych

Przepisy na temat: kulinarne sok z buraków czerwonych
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    Początki tych niezwykłych warzyw nie wyglądały zbyt "kolorowo", bowiem wykorzystywano jest jako paszę dla zwierząt, same zaś pełniły funkcję warzyw ogrodowych. Na szczęście historia uprawy buraków(...) wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak łatwo wywnioskować z barwy tego warzywa, wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek. Ponadto to właśnie buraki wspomagają proces odchudzania. Dlaczego...

  • Krem z czerwonych warzyw z aioli

    Czerwień to ognisty kolor, który dodaje energii i pobudza do działania. Ta zasada sprawdza się również na talerzu. Nowość marki PROSTE HISTORIE, czyli Zupa Krem z czerwonych warzyw, to rozgrzewająca i pyszna propozycja na smaczny, domowy obiad.

  • Puree ziemniaczane na 9 sposobów

    Ziemniaki nie muszą być jedynie oklepanym dodatkiem do drugiego dania, ale prawdziwym arcydziełem stuki kulinarnej.

  • Hummus – nie tylko dla wegetarian

    ...wstawić ją na chwilę do zamrażarki. Kiedy opanujemy wersję podstawową, śmiało eksperymentujmy. Świetnie smakuje hummus z dodatkiem czerwonych buraków, natki pietruszki czy pieczonej papryki. Szukajmy(...) przygotowania hummusu niezbędne są: pasta sezamowa (tahini), czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, woda, sok z cytryny, sól. Własnoręcznie przygotowany hummus zawsze będzie smakował lepiej, niż ten kupiony...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...(a jeśli się da, także w niektóre wieczory). Oczywiście do wspólnego stołu zaproś obowiązkowo dziecko. Najlepiej posadź je w wysokim krzesełku i pozwól jeść razem z wami. W ten sposób maluch poczuje się(...) z tradycyjną żywnością czy delikatesach znajdziesz ciasteczka owsiane (np. Consonni), bułki kukiełki, podpłomyki, chleb pszenno-żytni z łopaty (m.in. Piekarnia regionalna w Liszkach), sok z czarnej...

Artykuły na temat: kulinarne sok z buraków czerwonych
  • Carpaccio z buraków

    ...serwowanie buraków czerwonych jest naprawdę dużo. Możemy jeść je na surowo, zarówno w formie surówek, jak i świeżo wyciskanych soków. Buraki doskonale smakują zapiekane, gotowane, a także kiszone(...). Buraki rekomendowane są przy nadciśnieniu, pomagają normalizować ciśnienie tętnicze krwi. Sok z buraków jest zalecany dla wzmocnienia organizmu wycieńczonego chemioterapią. Warzywo, z uwagi na zawartość...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Zupa krem z buraka

    Burak czerwony to warzywo o nieskończonej ilości zastosowań. Jego wartości odżywcze i prozdrowotne ciężko przecenić. Działa odkwaszająco: powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia, a wszechobecny stres i wysokoprzetworzona żywność sprawiają, że coraz trudniej ją osiągnąć. Obecny w jadłospisie burak pozwala przybliżyć alkaliczną stronę zdrowia.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...winnym. 6. Okonie z kartoflami. 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem. 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem. 9. Sago legumina z sokiem malinowym. 10(...) staropolskim zwyczajem, który należałoby wskrzesić i utrzymać - było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych. Wigilijne zwyczaje kulinarne są na całym świecie różne i Polska należy chyba do tych...

  • Sok z brzozy pozyskuje się już od setek lat. Mimo to, wydaje się, że wciąż jest on niedocenionym produktem. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto go pić i w jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Sok z brzozy ma delikatny smak. Niektórzy wręcz twierdzą, że jest zbyt słodki, a jednocześnie za bardzo mdły, aby spożywać go w większych ilościach. Jeśli jednak dowiecie się, w jaki sposób sok z brzozy wpływa na nasz organizm, z pewnością przyznacie, że warto go pić. Syrop...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...gotowany w sosie winnym; 6. Okonie z kartoflami; 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem; 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem; 9. Sago legumina z sokiem(...) i zmarłych. Ale najpiękniejszym staropolskim zwyczajem, który należałoby wskrzesić i utrzymać - było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych. Wigilijne zwyczaje kulinarne są na całym świecie...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...