• Informacje na temat:

    kulinarne racuchy

Przepisy na temat: kulinarne racuchy
  • Racuchy na słono

    - Przyrządzam je z różnych produktów. Są idealne na obiad albo na kolację - twierdzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Czekoladowe crumpet - angielskie racuchy śniadaniowym hitem

    Mówiąc o kulinarnych trendach na ten rok, eksperci przewidywali, że to nie tosty z awokado, a właśnie małe czekoladowe conieco będzie śniadaniowym hitem. Te prognozy znajdują potwierdzenie w mediach społecznościowych. W Wielkiej Brytanii śniadaniowym hitem stają się czekoladowe crumpet. To małe, okrągłe racuchy, tradycyjnie podawane do herbaty, w wersji śniadaniowej uwodzą czekoladowym smakiem...

  • Puszyste, pyszne tradycyjne racuchy z jabłkami.

  • Sprawdzony sposób na europejski dzień śniadania!

    Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić europejski dzień śniadania. W jaki sposób go uczcić? Przygotowując odpowiedni posiłek! Nasze propozycje to: naleśniki na słodko, łosoś na waflu zbożowym, racuchy oraz pasta serowo-jajeczna. To proste, ale sprawdzone przysmaki...

  • Racuchy to wspomnienie dzieciństwa. Ileż to razy Mama przygotowywała je dla całej naszej rodziny. Tak jak wtedy, teraz w moim domu też znikają błyskawicznie:) Najlepsze są ciepłe, posypane cukrem pudrem... mniam... Życzę smacznego!

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ..., czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi(...) - mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów. Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.   Typ 500 - mąka...

  • Smak cynamonu, wanilii i jabłek. Czy naprawdę możecie się oprzeć ?

  • Ulubione potrawy dzieci

    Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również. Większość maluchów gustuje w naleśnikach i plackach, chętnie jada także potrawy z makaronu oraz zapiekanki. Zwykle jednak chcą co dzień widzieć na swoim talerzu jedno, konkretne danie, np. makaron. Ponieważ kuchnia dziecka musi być urozmaicona, staraj się jednak uniknąć kulinarnej monotonii i proponuj malcowi różne wersje ulubionej...

  • Połączenie jabłek i rabarbaru jest ponadczasowe :)

Artykuły na temat: kulinarne racuchy
  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni. Internetowe blogi kulinarne notują miliony wejść, a książki z przepisami nie schodzą z list bestsellerów. Jedzenie jest teraz modniejsze od bycia na diecie. To już nowy styl życia.

  • Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To właśnie dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Fot. 123RF/Picsel To oczywiste - najlepiej smakują potrawy przygotowane przez mamę lub babcię. Choćby należały do najprostszych, miały w sobie coś, co sprawiało, że nie dało się im oprzeć, a ich smak był nie do podrobienia. Każdy z nas ma co najmniej kilka takich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które sprawiają, że uśmiech automatycznie pojawia się...

  • Rodzinny obiad dla niejadków

    ...prosty przepis na opakowaniu sprawią, że danie na pewno się uda! Puszysta przyjemność dla całej rodziny Racuchy to doskonałe danie obiadowe, zwłaszcza dla dzieci, które przepadają za słodkościami...

  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...

  • Patrycja Chmiel, Romans z gotowaniem

    Książka "Romans z gotowaniem" powstała dzięki miłości od pierwszego wejrzenia. Spod ręki autorki wychodzą kusząco chrupiące racuchy, pyszne owsianki z jagodami i cieszące zmysły potrawy warzywne. Dania, które kradną serce. Nieposkromiona miłość do jedzenia zaowocowała  przepisami na potrawy, uwodzące smakiem, zapachem i barwami.  Lekkie i zdrowe pomysły na śniadania, obiady i kolacje są...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • ...- wciąż zamiast normalnie skomponowanych obiadów sa popularne w Polsce obiady w stylu naleśniki na słodko, pierogi na słodko czy inne racuchy, które sa deserami albo podwieczorkami ale u nas stanowią...

  • Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest...

  • Legendy i tajemnice Bieszczad

    ...– zupa na bazie wywaru warzywnego z maślanki, fuczki – kapuściane racuchy z sosem czosnkowym i hreczanki, rodzaj kotletów mielonych z wieprzowiny z dodatkiem kaszy gryczanej. Bieszczadzki Park Narodowy...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się...