• Informacje na temat:

    kulinarne piana z białek

Przepisy na temat: kulinarne piana z białek
  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    ...ciemnieje, a ciasto się dopieka - zdradza PAP Life babcia. Kolejne sprawdzone sposoby dotyczą jajek - ubijania białek i gotowania jajek na twardo. - Nigdy nie dodaję soli do białek, które chcę ubić na sztywną pianę. Jedyną zasadą, jaką kieruję się przy ich ubijaniu to, aby jajka były świeże, białka chłodne, a nie ciepłe i żeby do białek nie dostało się żółtko. Wówczas piana zawsze wychodzi...

  • Nie wiesz, jak dobrze ubić pianę z białek?

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    ...ciasta z truskawkami możesz ozdobić słodką i kuszącą pianką z dodatkiem kisielu. Do ubitych z cukrem pudrem białek wsyp kilka łyżeczek tego produktu (w proszku). Pianą pokryj wierzch ciasta. Beza(...) piana uniesie się i nie rozleje na boki. Francuski specjał Ganache to francuska nazwa na połączenie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Przepis jest zawsze taki sam. Należy mocno podgrzać...

  • jej ha ha

  • Ciecierzyca - kulinarną inspiracją

    W kuchni indyjskiej ciecierzycę znajdziemy w popularnym chana masala - curry z cieciorką. Włosi z wysuszonej ciecierzycy wytwarzają mąkę. Najnowsze kulinarne trendy wskazują, że ciecierzycę znajdziemy w najbardziej zaskakujących daniach np. lodach. Kulinarne prognozy na nadchodzący rok wskazały bowiem, że dużą popularnością będą cieszyć się desery lodowe o smaku hummusu. Zapowiedzią tego trendu...

  • Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.

  • Beza Czerwińskiego

    Autor książki "Sprytne gotowanie" zdradził unikatowy przepis na najlepszą w Polsce bezę. Dziś możesz zrobić ją w swoim domu. Beza ta była nieodłącznym deserem pierwszego w Polsce show kulinarnego na żywo: "Balkon 2na2 od kuchni".

  • Po rozkrojeniu brzoskwini i wyjęciu pestki zostaje dołek, który aż się prosi o napełnienie jakimś farszem. Pewnie dlatego w dawnych książkach kucharskich można znaleźć sporo przepisów na nadziewane brzoskwinie – konfiturami, bakaliami, kawałkami masła, które rozpuszczało się w piecu i oblewało owoc. Ten przepis jest prosty lecz bardzo elegancki – brzoskwinie, maliny, migdały i piana z białek. Pyszny letni deser. Po więcej staropolskich przepisów zapraszam na mojego bloga.

  • Racuchy na słono

    - Przyrządzam je z różnych produktów. Są idealne na obiad albo na kolację - twierdzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

Artykuły na temat: kulinarne piana z białek
  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed(...) wierzchu pojawi się biała piana To kazeina, zbierz ją łyżką. Pod spodem masz czyste masło. Aby było całkowicie oczyszczone, przefiltruj je za po- mocą ściereczki lub sitka. Przelewając masło przez sitko do...

  • Trzy nowe sposoby na wykorzystanie białka

    ...1. Usuń przypaleniznę z żelazka. Ubij pianę z białek, posól ją. Nałóż na brązowe ślady, odczekaj 15 min., zetrzyj.  2. Wyczyść srebrne przedmioty. Na odziedziczone po babci np. sztuće nałóż pianę z białek. Nie spłukuj, wypoleruj flanelową szmatką.  3. Popraw kondycję roślin. Zwłaszcza tych, które od dawna nie były nawadniane. Podlej je surowym białkiem (1 łyżeczka na doniczkę).  

  • Krol sernik czyli ostatni swiateczny kulinarny akcent w tym roku

    Upieklam go w Wielki Piatek popoludniu ale nie mialam juz czasu wchodzic na dzienniki, swieta byly wiec zamieszczam przepis dopiero dzisiaj, z drobna nostalgia...

  • Torcik bezowy z kiwi i marakują

    Sposób przygotowania:    Piekarnik ustaw na 120˚C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm.  Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru, uważając, aby piana nie opadła. Na koniec dołóż ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca.  Pianę podziel na pół. Sprawnie i szybko...

  • Sernik. Ulubione ciasto Polaków

    .... Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką...

  • Bita śmietana bez... śmietany

    Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...warsztaty kulinarne, po śluby. Zna chyba wszystkie agroturystyki w okolicy, zamki, targi, restauracje, o zabytkach i atrakcjach turystycznych nie wspomnę. Potrafi zorganizować urlopy od 350 euro za(...) kolejny apartament i - przede wszystkim - kolejną salę restauracyjną. Bo dobrze zjeść przyjeżdżają tam nie tylko polskie turystki kulinarne, ale oprócz gości z całego świata (my akurat sąsiadowałyśmy...

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.