• Informacje na temat:

    kulinarne naszych babc

Przepisy na temat: kulinarne naszych babc
  • Kulinarne abc

    ...masło czy też dobrej jakości margarynę. Stare receptury wspominają jednak o jeszcze jednym tłuszczu, a mianowicie o... smalcu. Idealne proporcje, według naszych babć, to 2/3 margaryny i 1/3 smalcu lub...

  • Pyszna surówka z selerów , pomarańczy i migdałów.

  • Serowe love, czyli kluseczki leniwe jak kiedyś

    Prosta, pyszna kuchnia naszych mam i babć to kulinarne wspomnienia, których smak pozostaje z nami przez całe życie. Jednym z najbardziej lubiany, polskich przysmaków bez wątpienia są leniwe kluseczki. Słodki biały ser, kwaśna śmietana - to niezawodny przepis na smakowity podwieczorek. Z Prostymi Historiami, chwile dziecięcej beztroski i smaków młodości znów zagoszczą w naszej kuchni.

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Pyszne letnie danie, często robione dla naszych kochanych dzieci, to były ich przysmaki :)

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Uwielbiam takie tosty, właśnie na słodko, nie na słono. To smak mojego dzieciństwa. Powstawały wtedy, gdy w domu zostawała pszenna weka już taka nieco czerstwa. Moja mamunia zamieniała ją w pyszne, rumiane grzanki, bo tak je nazywaliśmy, obficie posypane cukrem pudrem. Nic więcej nie dodawaliśmy, to był zawsze zwyczajny, prosty posiłek, który jedliśmy wspólnie. Dzisiaj, wciąż pamiętając ten smak, proponuje Wam tosty francuskie w nieco innej, bogatszej odsłonie. Skusicie się? A może macie...

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

  • Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack"

Artykuły na temat: kulinarne naszych babc
  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    Już niedługo będziemy obchodzić święto naszych babć i dziadków. W tych dniach odwiedzamy naszych bliskich, składamy im najlepsze życzenia i zazwyczaj zostajemy na obfitym, tradycyjnym obiedzie(...). Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy także najmłodszych domowników. Jak przyrządzić smaczny obiad na Dzień Babci i Dzień Dziadka, radzi...

  • Jedzenie musi dawać szczęście

    Anna Piątkowska, STYL.pl: W jaki sposób powstają trendy kulinarne? Czy wymyślają je szefowie kuchni? Weronika Lewandowska: - Trendy kulinarne pochodzą z bardzo różnych źródeł i trudno określić(...) mocniej niż kiedyś rozpad społeczeństwa. Ludzie przestali tworzyć grupy, a stanowią zbiory indywidualnych jednostek. Nie znamy imion swoich sąsiadów, co byłoby nie do pomyślenia dla naszych matek i babć...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Por: Dla zdrowia, naturalnie!

    ...dla naszych trzewi. Dbajmy, by jak najczęściej włączać do jadłospisu wartościowe, odżywcze produkty. Z uwagi na zawartość inuliny, por zasłużył sobie na miano naturalnego prebiotyku. Obecny w menu(...) bakteriostatyczne i bakteriobójcze.  Jeśli jesień poczęstuje nas uporczywym kaszlem, wyciągnijmy tajemną broń naszych matek i babć. Sok z pora ma dwa zasadnicze atuty: jest prosty w przygotowaniu i skuteczny...

  • Ile znaczą dla nas rodzinne pamiątki

    W święta mamy więcej czasu, by pobyć z rodziną. Możemy też powspominać naszych bliskich, ich ciepło i dobroć. Wyjmujemy więc ulubione zdjęcia, pierścionek mamy, filiżankę babci...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...cały tydzień, ale w weekend wielu z nas lubi pichcić, zaprosić przyjaciół, postać przy garach. A jak już gotujemy, to na poważnie i na bogato. Bo jaki sens miałoby podanie gościom kulinarnej nudy, np...

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni. Internetowe blogi kulinarne notują miliony wejść, a książki z przepisami nie schodzą z list bestsellerów. Jedzenie jest teraz modniejsze od bycia na diecie. To już nowy styl życia.

  • Kobiece dolegliwości: Te objawy powinny Cię zaniepokoić

    ...z żurawiny, pokrzywy i jałowca. Skutecznym sposobem naszych babć były również nasiadówki (np. w ciepłej wodzie z odrobiną łagodzącego rumianku). Na ból - podobnie jak w przypadku PMS - może pomóc...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ...kulinarne eksperymenty mogą pokusić się także o mniej standardowe rozwiązanie i przygotować zakwas na bazie mąki gryczanej, owsianej lub pszennej. Taki zabieg nada zupie odmiennego i delikatniejszego smaku(...) - prawdziwy, wielkanocny żurek po prostu nie mógłby się obyć. A to dlatego, że zupa za sprawą przypraw i ziół zamkniętych w gotowanej w nim kiełbasie robi się, jak mawiały nasze babcie, "konkretna...