• Informacje na temat:

    kulinarne korzeń pietruszki

Przepisy na temat: kulinarne korzeń pietruszki
  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru(...), świeżo mielony pieprz, świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki. W garnku najpierw rozgrzewamy gałązkę tymianku. Dodajemy tłuszcz, imbir, suszone grzyby, sól, natkę pietruszki i wszystkie...

  • Duszona ryba po grecku

    ..."Seler – zawiera dużo witamin C, E, A, tych z grupy B, PP i kwas foliowy. Posiada bogaty skład mineralny (fosfor, cynk, potas,wapń oraz trochę mniej żelaza i magnezu). Ponad to ma cenne flawonoidy (furanokumaryny) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, moczopędnym i uszczelniającym naczynia krwionośne" - pisze w swojej książce kulinarnej Magdalena Makarowska.

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...brukselka, która była traumą z dzieciństwa - podobnie jak brokuły albo szpinak - jest jadalna, a nawet super smaczna. Na pewno znasz zupę krem z gruszki i pietruszki. Zdarza ci się w ogóle łączyć(...) roli, bo to jest korzeń, ale też natka, która fajnie podbija smak i świetnie łączy się z pieczonymi warzywami. A propos zupy - w książce jest przepis na zupę pietruszkową z kwaśnym jabłkiem, z szarą...

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    .... szparagi, korzeń pietruszki, marchewka, młode ziemniaki, papryka, cukinia. Fajnie zgrillować można nawet kalafiora, przyrumienić, wręcz lekko go przypalić. Czy jakże ostatnio modna kasza też może być...

  • Szyfr złamany

    ..., rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak(...), gdzie najczęściej podaje się go z dodatkiem sardeli, oliwą, cebulą i natką pietruszki. Conchiglie Popularnie nazywane muszlami, nie tylko ze względu na kształt, ale i nazwę, która wywodzi się od...

Artykuły na temat: kulinarne korzeń pietruszki
  • To o młodych warzywach musisz wiedzieć

    ..., to w małej ilości - powinna je tylko przykrywać. Zamiast soli Młode warzywa najlepiej gotować z ziołami, które wzmacniają ich smak. Dobra zielenina Natkę z marchewki, pietruszki czy...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru(...), świeżo mielony pieprz, świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki. W garnku najpierw rozgrzewamy gałązkę tymianku. Dodajemy tłuszcz, imbir, suszone grzyby, sól, natkę pietruszki i wszystkie...

  • ...czy cyklicznych prezentacji na Kuchnia TV. Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która opiera się na prostocie, najlepszych składnikach oraz wydobywaniu(...) je na nowo, uświadamiając sobie niejednokrotnie, że są one częścią naszego polskiego, kulinarnego dziedzictwa.” – powiedział Jarosław Uściński.   Dobroczynna moc hiszpańskich oliwek...

  • Świetnie smakują i pielęgnują!

    .... Kojąca maseczka z pietruszki, gdy przesadziłaś z opalaniem: Zetrzyj na tarce duży obrany korzeń pietruszki. Dodaj posiekaną drobno natkę. Maseczkę rozprowadź na twarzy i dekolcie. Po kwadransie...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Co kraj to obyczaj...

    ...wyłącznie zdrowe składniki. Japonki serwują swoim brzdącom posiekany korzeń łopianu (ma słodki smak, podobny do pasternaku), flądrę i duszony szpinak. - Meksyk. Mamy w tym kraju podają swoim pociechom...

  • Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan

    Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek  - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...paprykarz jaglany albo kasza ugotowana z dodatkiem białego wina zaserwowana z podsmażonymi grzybami i poszatkowaną natką pietruszki, gryczany burger... No i kawowy krem z manny orkiszowej! Jakich(...) zaskoczyć. Głównie komponuję receptury lecznicze, takie które mają jakieś konkretne zadanie do wykonania, a przy tym są pyszne i pięknie wyglądają.   Jakie kulinarne trendy na dobre powinny zapanować...

  • Zupa z krewetkami - kolacyjna

    ...g warzyw pocietych na julienne czyli w male slupki: marchew, seler bulwa, cukinia, ogorek - ale moze tez byc por, brukiew, korzen pietruszki 2 cm swiezego imibiru lub imbir w proszku 1 lyzeczka oliwa z oliwek 250 g krewetek obranych swiezych 120 g kaszy quinoa lub innej jak lubicie eksperymenty skorka starta z cytryny swieze listki kolendry badz zielonej pietruszki Imbir obrac i zetrzec...