• Informacje na temat:

    kulinarne inspiracje maroko

Przepisy na temat: kulinarne inspiracje maroko
  • Kwiaty, taco, etykietki - żywieniowe trendy na 2018 rok

    Na naszych talerzach w 2018 roku bez wątpienia zakwitnie ogród, po kulinarne inspiracje sięgniemy do Meksyku, jednak zanim zabierzemy się za gotowanie dokładnie przeczytamy wszystkie etykietki. Kulinarne trendy na nadchodzący rok skłaniają do kulinarnej fantazji.

Artykuły na temat: kulinarne inspiracje maroko
  • Kuchnia Maroka

    ...zwyczaje kulinarne na całym świecie. Maroko było centrum wymiany i sprzedaży przypraw ze wszystkich kontynentów. Istnieje wiele oryginalnych mieszanek przypraw, które zostały stworzone specjalnie na potrzeby kuchni marokańskiej. Najpopularniejszym daniem od razu przywodzącym na myśl Maroko jest kasza kuskus. Jada się ją na wiele sposobów, na słodko i na słono, a nowych przepisów stale przybywa. Piątek...

  • OSM Piątnica proponuje ciekawe przepisy na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym oraz sernik na zimno z kremowego Jogurtu Milandia z mascarpone. Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni. Internetowe blogi kulinarne notują miliony wejść, a książki z przepisami nie schodzą z list bestsellerów. Jedzenie jest teraz modniejsze od bycia na diecie. To już nowy styl życia.

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...

  • Marta Dymek: Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata

    ...50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado(...) przekraczające granice polskiej kuchni. Dzięki tej wciągającej książce w nowy sposób użyjecie świeżych ziół, warzyw korzeniowych i strączkowych, potem zaszalejecie i zmieszacie tradycje kulinarne ze...

  • Przesympatyczna, zabawna i zawsze uśmiechnięta. Niewysoka, ale za to bardzo charyzmatyczna z głową pełną kulinarnych pomysłów. Rachel Khoo. Brytyjka, która w wieku dwudziestu paru lat, nie znając języka francuskiego przeprowadziła się do Paryża, by spełniać swoje kulinarne marzenia o studiowaniu w szkole - w której uczyła się dobrze znana wszystkim Julia Child - Le Cordon Bleu. Tam zdobyła dyplom cukiernika. Mieliśmy niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Foodpairing to metoda doskonalenia jedzenia i tworzenia niecodziennych połączeń kulinarnych, które powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów. Zasady tej sztuki postanowiła wykorzystać również Soplica, której alkohole smakowe stały się obiektem eksperymentów kulinarnych. We współpracy z Szefem Kuchni - Kubą Korczakiem - stworzyła dedykowane menu, łączące 13 nalewek owocowych z potrawami. Soplica nieprzerwanie od ponad 125 lat, jako jedna z najstarszych polskich marek, gości na...

  • Okazuje się, że trendy występują nie tylko w branży modowej, ale zagościły na stałe i uaktualniają się z roku na rok również w gastronomii. Jak się zmieniają? Które dania są obecnie wyznacznikiem smaku, a jakich możemy spodziewać się w przyszłym roku? Fot. Michał Cienki, Executive Chef; źródło: Restauracja Art/materiały prasowePolacy coraz częściej gotują w domu. Powstają poradniki, książki, blogi, programy telewizyjne, a nawet wydarzenia kulinarne i zloty food trucków, które udowadniają, że...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...