• Informacje na temat:

    kulinarne ciasta z makiem

Przepisy na temat: kulinarne ciasta z makiem
  • Wyborne mięsa otulone ciastem

    W chłodne dni to niezawodny sposób na wyjątkowy obiad albo ciepłą kolację. Przygotowanie takich dań nie wymaga wiele czasu i wyjątkowych umiejętności kulinarnych. A efekt zawsze zachwyca smakiem!

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Przepisy kulinarne laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" Żurek z twarogiem Sposób przygotowania Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Cicho, jak makiem zasiał

    Mak niebieski, mak lekarski i mak polny – przymiotnik ma tu kluczowe znaczenie. To nie są subtelne różnice. Warto umieć rozróżnić te trzy rośliny i wiedzieć, z czym mamy do czynienia.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Kruszonka - najprostsze ciasto na świecie

    Kocham kruszonkę! Zimowe wieczory zawsze wydają się przyjemniejsze, gdy z kuchni dobiega zapach najprostszego ciasta na świecie - przyznaje Monika Mrozowska, autorka książek kulinarnych i propagatorka zdrowego żywienia.

  • Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

    Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości. Nim jednak trafią na nasz stół, warto je odpowiednio przygotować, by zawsze cieszyły oczy i podniebienie.

  • Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni

    ...przepisy na ciasto (istnieje wiele przepisów na ciasta z wykorzystaniem Hermana).   Składniki na zaczyn: 100 g mąki 1 łyżka cukru Pół opakowania suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody(...) 4 części. Z jednej upiecz ciasto, pozostałe rozdaj przyjaciółkom.   Klasyczne ciasto Herman Składniki: 1 porcja ciasta Hermann 2 jajka 2 filiżanki mąki ½ filiżanki cukru Szczypta...

  • Lubelskie cebularze

    Tradycyjne cebularze to prawdziwa kulinarna duma Lubelszczyzny. Nic dziwnego, nie sposób oprzeć się wspaniałemu połączeniu ciasta drożdżowego i cebulowego farszu.

  • Najłatwiejsze wypieki dla początkujących

    .... Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi lub kruszonką. 5.  Kruszonka:  łączymy dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i masło w/g upodobań - tyle, aby kruszonka(...) góra-dół) i pieczemy ciasto przez 25 min.  5. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy ostrym nożem wzdłuż, smarujemy wierzch dolnej połowy marmoladą i przykrywamy ją ostrożnie drugą połową ciasta...

Artykuły na temat: kulinarne ciasta z makiem
  • Sernik. Ulubione ciasto Polaków

    od lat konkuruje z szarlotką, ale w ostatnich rankingach kulinarnych wybija się na prowadzenie. Może dlatego, że wciąż stawiamy znak równości pomiędzy sernikiem, a innowacją. Tym razem zachęcamy do wykorzystania przepisu gdańskiego cukiernika.

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ..., puszyste i lekko lepiące się do rąk.  2. Aby farsz nie wypływał podczas gotowania, dodaj do ciasta jajko. Wtedy będzie ono bardziej zwarte.  Kolorowy lukier do dekoracji Chcesz zrobić...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...pupance, zwane też u Słowaków i Łemków bubalkami, choć łemkowskie nieco się różnią sposobem wykonania. Na Słowacji są to kuleczki z ciasta drożdżowego wcześniej ugotowane w wodzie, a później zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem. Na Łemkowynie jedną z potraw wigilijnych, przygotowywanych najczęściej w zachodniej części regionu, jest pstrąg duszony w kiszonej kapuście. Najpierw kapustę się gotuje...

  • Internet oszalał na punkcie tego ciasta!

    ...może być przyrządzone na nawet na słono, jak w wersji z pesto, czy serem i szynką.  Ponieważ największą atrakcją jest forma ciasta (nie tylko ładnie wygląda, ale z łatwością można oderwać kawałek) i cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu i zawinięciu ciasta, można w ten sposób serwować tradycyjne smaki. Jeśli zamiast nutelli użyjemy masy makowej - uzyskamy efektowny makowiec. Internauci...

  • Chaczapuri

    Co powiesz na domowe chaczapuri? Czasem warto odejść od kulinarnej klasyki.

  • Recepta na udane wypieki

    Pieczenie ciast jest sztuką wypracowaną przez wieki. Warto poznać jej podstawowe zasady, aby uniknąć kulinarnej wpadki…

  • Ekspert radzi: Daktyle

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz zdradza tajniki daktyli.

  • Ekspert radzi: Pizza

    Ważna jest mąka Do ciasta na pizzę używam mąki oznaczonej symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i jest drobno zmielona. Jeśli nie mam takiej, przygotowuję ciasto z mąki o symbolu 500 lub 550(...) ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Bez wałka Ciasta nie wałkuję. Dłonią oprószoną mąką formuję placki o średnicy ok. 40 centymetrów, podsypując mąką. Pieczenie Pizzę piekę krótko, 8-12 minut...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...kulinarne rewolucje. Uważają, że święta to doskonały czas, by je zacząć. Łosoś zamiast śledzia na wigilijnym stole? Czekoladowy mus zamiast makowca? Dlaczego nie, przecież Gwiazdka jest po to, by spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec...

  • Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

    W 345. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą kulinarną podróż i prezentuje potrawy inspirowane kuchnią naszych byłych zaborców.