• Informacje na temat:

    kukurydziane mielone

Przepisy na temat: kukurydziane mielone
  • Kukurydziane kąski

    W sam raz na obiad!

  • Zdrowsza forma typowych kotletów mielonych. Drobiowe kotlety z rukolą i płatkami jaglanymi.

  • Zupka z chrupkami kukurydzianymi

    ...1. Marchewki oraz pietruszkę oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kosteczkę. Umyj starannie kawałek pora, pozostaw w całości. Warzywa włóż do garnka, zalej 4 szklankami wody. 2. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. 3. Mięso mielone (np. drobiowe) wymieszaj w misce z żółtkiem i odrobiną...

  • Proponuję dziś pyszne i chrupiące ciasteczka, herbatniki, akurat do kawy lub herbaty. Przy okazji ciasteczka są bezglutenowe, serdecznie polecam :-)

  • Ciasto z kaszy kukurydzianej

    Wyjątkowo lekkie, aromatyczne i smaczne. Ciasto kukurydziane można serwować nawet alergikom.

  • Smakują wyśmienicie w towarzystwie leczo lub gulaszu.

  • Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I pikantne. Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!

  • Chili Con Carne

    Składniki: po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb 30 dag mielonej wołowiny słodka papryka, sól, chili 5 dag przecieru pomid., pieprz 400 ml bulionu po 1 puszce czerwonej fasoli i kukurydzy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebule obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zesmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj mieloną wołowinę...

  • Smaczny pomysł na "Frykadelki kukurydziane z papryką"

Artykuły na temat: kukurydziane mielone
  • Pieczone mielone

    Z mięsa mielonego można wyczarować wiele ciekawych dań. Wypróbuj kilka naszych pieczeni, które możesz podawać w wersji na zimno i na gorąco.

  • Kukurydziane żniwa

    Polenta z grzybami i serem pleśniowym Składniki dla 4 osób: 4 szklanki pełnotłustego mleka, 2 szklanki wody, szklanka kaszy kukurydzianej, 6 łyżek masła, 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki drobno startego parmezanu, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 3 łyżki sera pleśniowego typu rokfor (plus łyżka do posypania), duża porcja (głęboki talerz) smażonych...

  • Księga smaków: Kukurydza

    To "złoto Azteków", a także Inków i Majów - w ich kuchni obecna jest od ponad siedmiu tysięcy lat! Majowie wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej.

  • Zapiekanki warzywne

    ...g błyskawicznej kaszy kukurydzianej, 4 jajka, 30 g masła, 80 g tartego żółtego sera Przygotowanie: Obraną cebulę drobno siekamy. Umytą marchewkę kroimy w kostkę, a brokuły dzielimy na małe...

  • Chili con carne z papryką i kolendrą

    ...mielone mięso. Smaż na dużym ogniu około 8 minut. Od czasu do czasu mieszaj,  aby się nie przypaliło. 3. Rozgnieć lekko w moździerzu ziarna kolendry. Dodaj je razem z kminem, oregano, papryką wędzoną(...) cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 8. Nałóż gorące chili con  carne do miseczek. Posyp  je tartym serem i kolendrą.  Do tej potrawy dobrze pasują takie dodatki jak: chipsy  kukurydziane...

  • Im miej glutenu tym... zdrowiej!

    ...herbaty aromatyzowane; słodycze (zawierające gluten, skrobię, syrop glukozowo-fruktozowy). Na te produkty uważaj - mogą zawierać gluten Produkty zbożowe: płatki i chrupki kukurydziane. Owoce i warzywa: kandyzowane; w postaci gotowych przetworów - soków, przecierów, past. Mleko i jego przetwory: mleka i jogurty smakowe, desery mleczne, bita śmietana, sery topione. Inne: mięso mielone...

  • Kurczak w otulinie

    Przygotowanie: Mięso z kurczaka (na przykład pierś) myjemy, suszymy i kroimy w podłużne paseczki, odstawiamy. Do misy wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy sos sojowy, jajko i wszystko to ubijamy miotełką. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, roztarty czosnek, łyżkę mąki kukurydzianej, mielony pieprz, sól i mieszamy. Do przygotowanej mieszanki wkładamy mięso z kurczaka, mieszamy i odstawiamy na około...

  • Sprawdzone sposoby na kotlety

    ...lub mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej. Wypróbuj jako panierkę zamiast bułki tartej zmielone migdały lub płatki migdałowe, ziarno sezamowe, płatki owsiane lub pokruszone krakersy. Mięso można panierować ciastem naleśnikowym z dodatkiem zmielonej świeżej cebuli lub czosnku.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy jest przyczyną poważnych chorób

    ..., mielonego mięsa (na tackach), śledzi w sosach i ogórków konserwowych, pieczywa paczkowanego, ketchupów, musztard, jogurtów, lodów, dżemów, wędlin. Co jakiś czas sprawdzaj ponownie etykiety produktów...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    ...sposobem będą mieć pewność, co znajduje się w składzie wypieku. Do tego celu można wybrać gotową mieszankę mąk bezglutenowych (ryżowej, gryczanej, z tapioki, kukurydzianej) lub zrobić ją samodzielnie...