• Informacje na temat:

    kukurydza z marchewką

Przepisy na temat: kukurydza z marchewką
  • Lekka galaretka otulona marchewką

    Mięsne galarety mają wielu wielbicieli. Planujesz imprezę? Wypróbuj koniecznie nasz przepis. Goście będą zachwyceni!

  • Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

  • Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką

    ...i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i pieczemy tak jak marchewkę. Możemy także dodać dynię do pasty razem z marchewką. Fasolę odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy tahinę, czosnek...

  • Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.

  • Zupa rybna

    Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć boczek, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty.

  • Najlepsza z masełkiem!

  • Muffinki z makaronu marchewkowego

    Zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować...

  • Danie jedynie dwuskładnikowe, a możliwości przygotowania jest kilka. Ja proponuje zrobić kukurydzę na parze...

  • Składniki : 6 marchewek, 2 papryki, 1 pietruszka, cebula, mały por, kukurydza z puszki.

  • Danie wegetariańskie. Sezon na kukurydzę w pełni.

Artykuły na temat: kukurydza z marchewką
  • ​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

    Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Nietypowe alergeny

    Tak, choć zdarza się raczej sporadycznie. Wśród takich nietypowych produktów, które z rzadka wywołują alergię znajdują się m.in. ryż i kleik ryżowy, kukurydza i kleik kukurydziany, ziemniaki, marchewka, kapusta, kalafior, brokuły, mięso indyka i królika oraz jabłka. Aby upewnić się, że za wysypkę (lub inne objawy alergii: kolki, biegunkę, wymioty) odpowiada marchew, najlepiej przeprowadzić test...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

    ...selera), mięso królika, indyka, kaczki, jagnięcia, ponadto ryż, gryka, kukurydza, różne kasze. Z owoców można podawać jabłka, gruszki, morele, jagody. Należy oczywiście pamiętać, że u dzieci...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Pikantna zupa chińska

    Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, także rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Polecamy przepis na pikantną zupę chińską z dodatkiem imbiru.

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Kociołek Puchero. Ulubiona zupa papieża Franciszka

    Gęste i pożywne puchero wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale jest popularne niemal w całej Ameryce Południowej. Występuje w wielu wersjach. Najlepsze przyrządza się na kościach, z dużą ilością ciecierzycy, kapusty i dodatkiem innych warzyw.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

Zdjęcia na temat: kukurydza z marchewką