• Informacje na temat:

    kukurydza kolba gotowana

Przepisy na temat: kukurydza kolba gotowana
  • Kukurydza – skusisz się?

    Kukurydza króluje na stołach obu Ameryk, w Meksyku jest bazą większości dań. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym i wartościom odżywczym zdobywa coraz szerszą rzeszę fanów na całym świecie, w tym również w Polsce. Co zyskamy jedząc kukurydzę?

  • Od kiedy kukurydza?

    Słyszałam, że kukurydza nie wywołuje alergii. Czy można podawać ją dzieciom w 1. roku?

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    ...dookoła nożem, tak aby odciąć wszystkie ziarenka. Kukurydzę i pozostałe warzywa dodajemy do curry. Gotujemy ok. 10 minut, aż kukurydza zmięknie. W tym czasie przygotowujemy tofu: na 1 łyżce oleju...

  • Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchni

    Świetnie spisze się w roli przystawki, sycącego obiadu i… deseru. Sezon na kukurydzę w pełni! Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Brokułowa z szynką

    Wystarczy 15 minut!

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    Sposób przygotowania 1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami,...

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

Artykuły na temat: kukurydza kolba gotowana
  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    ...zalet Kukurydza świetnie dogaduje się z wędzonym kurczakiem, jajkiem, tuńczykiem w zalewie i z ananasem. Małe ziarenka mają sporo kalorii, ale są zdrowe, warto więc po nie sięgać jak najczęściej. Są(...) podaniem skrop sokiem z limonki. Jak wybierać i gotować kolby kukurydzy? Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi, a jedwabiste długie włosy sprawiają wrażenie wilgotnych. Wybieraj kolby gładkie...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?

    Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak.

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Księga smaków: Kukurydza

    .... Dodaj do mąki z solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj polane syropem klonowym. Złote ziarna w sałatce Kukurydza...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Aby poprawić wzrok...

    .... Pasteryzuj 15 minut. Dodawaj do herbaty  lub wody - 50 ml na dobę. 3. Kukurydza W jej kolbach znajdują się karotenoidy, z których około 70% to luteina i zeaksantyna. Poprawiają one widzenie, chronią...

  • Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Fot. materiały prasoweSzkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni. W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole!W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia,...

  • Dieta 9:1 Jennifer Aniston

    .... 1. Ulubione dania Aktorka jada ziemniaki, mające dużo potasu. Piecze je w piecu, bez tłuszczu, ze skórką. Lubi też kukurydzę gotowaną w kolbach, bogatą w żelazo i błonnik. 2. Jej sekretny trik By(...), zgrillowany bez tłuszczu. Lubi też dania z ryb, przyprawiane rozmarynem. 6. Jadłospis na 1 dzień Śniadanie: sok, musli z owocami; obiad: ziemniaki w mundurkach, kurczak z grilla, kukurydza; kolacja: ryż...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...