• Informacje na temat:

    kuchnia szwecja

Przepisy na temat: kuchnia szwecja
  • Oszczędności, które zaczynają się w kuchni

    Nowa formuła płynu Fairy sprawia, że wystarcza on na dłużej, a dzięki tabletkom do zmywarki Fairy Platinum płukanie przed zmywaniem na zawsze odchodzi w przeszłość!

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    ...(trzydzieści osiem procent), a zamyka Szwecja (jedenaście procent). Trzeba jednak przyznać, że palenie jest w Hiszpanii w odwrocie, jest démodé, że systematycznie znika z przestrzeni publicznej...

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    13 grudnia w Szwecji obchodzony jest Dzień Świętej Łucji, czyli święto światła. Z tej okazji piecze się ciastka z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter. "Są one bardzo żółte od szafranu i masła" - mówi PAP Life Eliza Mórawska, a Michał Godyń podaje przepis.

  • Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

Artykuły na temat: kuchnia szwecja
  • ​Mali szefowie kuchni

    Joseph Seeletso, zawodowy szef kuchni wydaje właśnie nową książkę pt. "Mali szefowie kuchni". Autor w swoją kulinarną podróż zabrał siedmioro dzieci, które pragną zostać profesjonalnymi szefami kuchni. Wraz z nimi zachęca do gotowania zarówno dorosłych, jak i młodych.

  • Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?

    Co kilka miesięcy uwagę miłośników zdrowego żywienia i trendów spożywczych przykuwają tzw. superfoods. Zwykle są to egzotyczne składniki, jednak na liście tych super produktów pojawiają się dawno zapomniane produkty, o których warto sobie przypomnieć.

  • Kuchnia polska

    .... Wiadomo,mężczyźni harowali na kopalniach, musieli więc dobrze się odżywiać - dodaje. Mimo że likwiduje się kolejne kopalnie, to tradycyjna śląska kuchnia ciągle nie zanikła. W niedzielę Ślązacy...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

  • Jak przechytrzyć koronawirusa?

    ...znajduje się w Varmland, 200 mil od Sztokholmu. Chociaż Szwecja nie została objęta obowiązkowym zamknięciem i jej obywatele nie musieli zachowywać dystansu między osobami w miejscach publicznych, to...

  • ​Midsommar: Absolutnie letnie przesilenie

    Pierwsze trzy skojarzenia, które opisują Szwecję? Z pewnością, otwartość, tolerancja, gościnność i ekologia. Bez wątpienia można spiąć te cechy jednym określeniem - Midsommar.

  • Lawenda ukołysze do snu i ułatwi trawienie

    Znali i cenili ją już starożytni Grecy i Rzymianie, pokochali Francuzi. Dziś spotkamy ją na wszystkich kontynentach, jej odmiany rosną nawet w Szwecji.

  • Powrót na Staromiejską

    ​Weronika Peterson po kilku latach spędzonych w Szwecji wraca ze złamanym sercem do Polski.

  • Lund – malownicza mała metropolia

    Lund to miasto, w którym można się zakochać: od pierwszego wejrzenia, od pierwszego wrażenia, od pierwszych kroków po nierównym bruku. Z jednej strony kojarzy się z innymi skańskimi miasteczkami, takimi jak Ystad, Simrishamn czy Åhus, które urzekają wąskimi uliczkami z niskimi, kolorowymi domami i szachulcową zabudową. Z drugiej zaś czuć tu wyraźnie metropolitalny charakter akademickiego centrum. Jest jednym z najstarszych miast Szwecji (zostało założone pod koniec X wieku), dziś stawia na...

  • Rarytas za cenę zdrowia

    To przysmak, który powinien jak najszybciej zniknąć ze stołów. Nazywa się pasztet strasburski lub foie gras i jest świątecznym daniem kuchni francuskiej. A jest to pasztet z wątróbek gęsich lub kaczych. I nie byłoby w tym nic zdrożnego. Ptaki te goszczą także na polskich stołach w postaci pieczystego.