• Informacje na temat:

    kuchnia regionalna śląska

Artykuły na temat: kuchnia regionalna śląska
  • Magda Gessler: Stół łączy!

    ...- Nasza kuchnia to prawdziwa mieszanka historii, kultur, która dała nam niesamowite produkty i smaki, wspaniałe zioła. Musimy to wreszcie docenić! - namawia Magda Gessler, restauratorka, znawczyni smaku, autorka kulinarnego przewodnika "Smaczna Polska".

  • W trzecim odcinku kulinarnej rozgrywki pojawi się prawdziwy ekspert od kuchni polskiej i światowej. Robert Makłowicz sprawdzi, jak kandydaci na MasterChefa poradzą sobie z daniami regionalnymi. Kolejnym zadaniem dla kucharzy będzie przygotowanie pierogów w trzech odsłonach. Najlepiej gotujące dzieci w Polsce przystępują do rywalizacji o zwycięstwo w IV edycji programu. Pierwszym wyzwaniem dla kandydatów na MasterChefa będzie przygotowanie dania regionalnego. Ich smak oceni prawdziwy...

  • Czechy: Miejsce na wymarzone, zimowe wakacje

    .... Przysmaki regionalnej kuchni Kuchnia morawsko-śląska skusi każdego. Spróbujcie na przykład placków ziemniaczanych z okolic Jablunkovska pieczonych na blasze albo regionalnej zupy wołoskiej(...) w Muzeum Górnictwa Landek Park. Znajduje się tu również największy w Czechach ogród zoologiczny. Ciekawym miastem jest Opawa, dawna stolica czeskiego Śląska z magicznym wzgórzem Cvilín z monumentalną...

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...kuchnia polska doskonale radzi sobie również bez tych składników. Idealnym, bo najbardziej oczywistym przykładem są pierogi. W niektórych rejonach Polski do ciasta dodaje się jaja, w innych (np. na(...) zupę z siemienia lnianego z jagłami lub szyszki z kaszy z bakaliami. Ze Śląska weganie mogą pożyczyć siemieniotkę (zupę z ziaren konopi), makówki czy moczkę. W makówkach, przygotowywanych z bułek...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Polska kuchnia regionalna jest niezwykle zróżnicowana i smaczna. Sprawdź, czy znasz ją naprawdę dobrze. Uprzedzamy: niektóre pytania są podchwytliwe, ale wierzymy, że sobie z nimi poradzicie. Koniecznie pochwalcie się wynikiem i zaproście znajomych do zabawy!   Quiz: Czy potrafisz rozpoznać te owoce? Kliknij! Konkurs: Podziel się przepisem na danie regionalne. Kliknij! Bezpłatny e-book: Najlepsze zupy regionalne. Kliknij!

  • Winiarnia Zamojska zabiera nas na Roztocze, którego ciepły klimat, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy owoców. Już od średniowiecza zakładano tu winnice. Odkryj region, który słynie nie tylko z win, ale i z doskonałej kuchni oraz idealnego miasta. Fot. materiały prasowe Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało na Roztoczu sześć polskich win: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • Chcąc dogłębnie poznać kulturę jakiegokolwiek kraju powinniśmy w pierwszej kolejności zapoznać się z tradycyjną, regionalną kuchnią – to właśnie ona wyjawi nam niezwykłe historie na temat danego państwa i jego mieszkańców. Dania serwowane podczas wigilijnej kolacji lub uroczystego, wielkanocnego śniadania, czy też zwykłego, niedzielnego obiadu mogą powiedzieć nam więcej o nas samych niż niejedno badanie lub encyklopedyczna notatka. Chcąc poznać Polskę i jej regiony powinniśmy jej przede...