• Informacje na temat:

    kuchnia polska xxi wieku

Przepisy na temat: kuchnia polska xxi wieku
  • Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

  • Staropolski przepis na pyszne placuszki.

  • Spożywanie polskich, sezonowych warzyw i owoców to życie zgodnie z naturą, co oznacza bycie zdrowszym, ponieważ nie zjadamy niepotrzebnej chemii, która jest dodawana, aby egzotyczne warzywa i owoce dotarły do naszego kraju nie psując się w podróży i zachowując świeżość. Polska żywność zapewnia nam cenne składniki i wartości odżywcze, dlaczego więc z tego nie korzystać? W mojej kuchni staram się korzystać z tego co w danym momencie znajdę w ogródku lub na targu od zaufanych sprzedawców. Moja...

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Smaczny pomysł na "Polska kremówka"

  • Pyszne, łatwe do przygotowania ciasto!

  • dobra sałatka sprawdzona

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Pyszne, perfekcyjnie pasujące do siebie składniki sprawią, że angielska wersja śniadania odmieni Twoją kuchnię :)

  • Nalewka na chłodne zimowe wieczory

Artykuły na temat: kuchnia polska xxi wieku
  • Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

    Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed "plagą XXI wieku"? Picie zielonej herbaty wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a jedzenie kapusty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać.

  • Tradycyjna kuchnia polska w wersji przyjaznej diabetykom. Niemożliwe? Zastanów się raz jeszcze. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i...

  • Hiszpańskie oliwki polecają się na zdrowe przekąski

    Otyłość, to choroba XXI wieku. Dotyka coraz więcej osób na całym świecie, w tym także20 % Polaków - mężczyzn i kobiet w średnim wieku. Winne są szybkie tempo życia, brak ruchu, a przede wszystkim – złe nawyki żywieniowe. W ramach zmiany nawyków żywieniowych, polecamy hiszpańskie oliwki – idealne przekąski!

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Bułgaria wraca do łask

    ..., Tunezja czy Egipt. Na początku XXI wieku, Bułgaria zaczęła jednak powracać do łask. Obecnie liczba Polaków, którzy odwiedzają ten kraj to nawet 300 tys./rok.

  • Autorka proponuje tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnym - lekkim i zdrowym wydaniu. Każda pozycja z serii zawiera liczne kolorowe ilustracje prezentujące potrawy oraz sposób ich wykonania. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo przepisy na smakowite obiady i kolacje z uwzględnieniem dostępnych w danym miesiącu produktów - sezonowych warzyw i owoców.

  • Czy żydówka może nosić bikini

    ...tysięcy lat temu w XXI wieku? Czy Tora mówi, w czym można pójść na basen? Religijna żydówka pójdzie w kostiumie kąpielowym, choć z pewnością nie będzie to bikini, ani nic, co by z grubsza nawet przypomina(...). Oczywiście nie są to najnowsze modele smartfonów, raczej jedne z pierwszych komórek, bo ultraortodoksyjny pobożny żyd nie może korzystać z niekoszernego internetu. Choć w XXI wieku sposób życia...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Wyjątkowa podróż do lat 20

    Zlokalizowany w pobliżu stolicy Dolnego Śląska kompleks Zamek Topacz Resort & Art SPA, rozciągający się na terenie 50 ha, to wyjątkowa perła architektoniczna i prawdziwa, zielona oaza spokoju. Sercem całego kompleksu jest Zamek, którego historia sięga początków XIV wieku. Kunszt i precyzja z jakim odnowiona została budowla, a także duch nowoczesności, który został w nią tchnięty, to nie jedyne...

  • W maju młodniejemy! Wszystko wokół jest świeże i to, co na talerzu smakuje podwójnie. Świat nabiera barw, a my apetytu na wiosenne dania pełne warzyw. Kusi młoda marchewka, kalarepka, rzodkiewki i sałata. Za chwilę pojawią się pierwsze truskawki, coraz cieplejsze wieczory skłaniają nas do grillowania. Więcej słońca, więcej radości i kolorów na talerzu. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo...