• Informacje na temat:

    kuchnia inków

Przepisy na temat: kuchnia inków
  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Końcem lata stragany przyciągają klientów feerią barw. Dorodne owoce i warzywa zachwycają bogactwem gatunków i odmian. Wrzesień jest idealnym momentem na kulinarne eksperymenty. To sezon na pomidory, bakłażany, cukinie i dynie. Te ostatnie co prawda, kojarzą się raczej z późniejsza jesienią i Halloween, jednak to tylko wrażenie, gdyż sezon na dynie zaczyna się już w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków!

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

  • Przepis z kuchni Greckiej

  • Przepis na tę sałatkę przywędrował do mnie kilka lat temu. Nie pomnę już skąd. Od tego czasu wśród wielu sałatek, zajmuje miejsce na podium. A z przyjaciółmi nazwaliśmy ją właśnie kuchnią niebiańskiego spokoju ponieważ od początku kojarzyła nam się z azjatycką kuchnią…

  • Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z...

Artykuły na temat: kuchnia inków
  • Coś cię bierze? Pędź do kuchni!

    ..., trzeciego - trzy dawki po pół łyżeczki. Słodkie receptury od Indian i Inków Kakao wzmacnia organizm i pobudza system odpornościowy do szybkiego rozprawiania się z zarazkami. Udowodniono, że(...) szklanką wody i gotowana przez kilka minut. Trzeba wypić gorące. Dla smaku można dodać łyżeczkę cukru. Watro mieć pod ręką także lapacho, zwane też "herbatą Inków". To sproszkowana kora drzew rosnących...

  • Księga smaków: Kukurydza

    To "złoto Azteków", a także Inków i Majów - w ich kuchni obecna jest od ponad siedmiu tysięcy lat! Majowie wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej.

  • Podróże bakaliowym szlakiem

    Lato sprzyja podróżom i poszukiwaniu nowych smaków. Regionalna kuchnia, lokalne produkty i odkrywanie nowych miejsc to nieodłączne elementy podróżowania, które zapewniają nam moc niesamowitych doznań. Można nawet pokusić się o organizację tematycznych wypraw śladami ulubionych produktów.

  • Dlaczego warto jeść kasze?

    ...peruwiańskim lub złotym ziarnem Inków. W 100 g zawiera najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich produktów spożywczych - jest jednym z ważnych elementów diety astronautów NASA odbywających długotrwałe...

  • Maxi efekt w małej dawce

    ...albo skarbem Inków. Wśród roślin zbożowych jest jednym z najbogatszych źródeł białka. Nie brakuje w niej aminokwasów, dużej zawartości pierwiastków mineralnych - magnezu, żelaza, cynku, wapnia, potasu...

  • Strrraszna historia. Wcale nie taka straszna!

    ...książce czytelnik pozna krwawą historię imperium Inków, które liczyło 12 milionów ludzi, a zostało pokonane przez 260 najeźdźców hiszpańskich i... zarazki. Jeśli czytelnik chce wiedzieć: - w jaki sposób...

  • Klaudia Carlos: dobrze mi ze sobą!

    ..." Janusza Kondratiuka, w " Księdze Raju" Roberta Glińskiego, " Złocie Inków" Krzysztofa Langa. Jak czułaś się w roli aktorki? Bardzo lubię film, często chodzę do kina. To były bardzo miłe doświadczenia...