• Informacje na temat:

    kuchnia i kropka

Przepisy na temat: kuchnia i kropka
  • Powraca "Kuchnia pełna cudów"

    ...„Kuchnia pełna niespodzianek” to uwspółcześniona edytorsko, ale wydana z poszanowaniem dla oryginału książka bardzo popularnej w latach 70. autorki literatury dziecięcej, Marii Terlikowskiej, ze stylowymi ilustracjami znakomitej rysowniczki Ewy Salamon, której oprawa graficzna nadaje opowieści niezapomniany klimat, stanowiąc integralną część samej książki.

  • Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.

  • Poznaj wszystkie tajemnice dyni!

    ..., znana z początku jako bania, szybko zadomowiła się w kuchniach wszystkich klas społecznych, jak również w medycynie. Już bowiem w XVI wieku zaczęto wydawać książki traktujące o fantastycznym wpływie tego...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Sambal - indonezyjski specjał

    ...trochę w kropce. Trudno bowiem o coś bardziej bogatego i fascynującego niż właśnie kuchnia Indonezji. Jednakże obok tej szalonej różnorodności smaków i aromatów, można wymienić pięć elementów, które...

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Trochę pracochłonny ale ciekawie wygląda. Robiłam poraz pierwszy i może nie wyszły mi te kropki tak idealnie ale może następnym razem :) Przepis zaczerpnięty z gazety z wypiekami.

  • Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

Artykuły na temat: kuchnia i kropka
  • Dzieciaki do kuchni

    Pomysłowa książka kucharska, wprowadzająca nasze dzieci w tajniki kucharzenia.

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • ​Indie, Jarosław Kret

    Indie to kobiety w sari, zaklinacze węży i Tadź Mahal. Intensywne kolory i aromatyczna kuchnia. Upał, święte krowy i kropki na czołach. Religia, która każe wciąż i wciąż rodzić się na nowo. Kasty i ogromna liczba ludności... Mamy tych skojarzeń sporo. Co tak naprawdę się za nimi kryje?

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Klasyka francuskiej kuchni - zapiekanka ziemniaczana zwana dauphinois

    ...powinna byc kropka ale... ale z biegiem czasu mamy w zwyczaju dodawac do zapiekanki starty emmental z Sabaudi... Ziemniaki obrac, pokroic na cienkie plastry. Naczynie do zapiekania wysmarowac roztartym...

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • I tak pojadę! Nawet bez twojej zgody!

    ...niszczysz? Jesteś bez serca! – w jej oczach błyszczały łzy. – Nie pojedziesz. Kropka – byłam nieugięta. – A właśnie, że pojadę! Choćbym miała uciec z domu, to pojadę! – wykrzyczała mi w twarz i zatrzasnęła...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Orientalna podróż

    Kuchnie azjatyckie uważane są za najbardziej oryginalne na świecie. Coraz częściej ich pyszne i aromatyczne dania goszczą na naszych stołach.

  • Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay - wybitny kucharz, uczestnik maratonów i energiczny prezenter telewizyjny, mogący pochwalić się świetną kondycją - jest najlepszym przykładem na to, jak można odżywiać się zdrowo i pozostawać w dobrym zdrowiu. W tej książce prezentuje smaczne potrawy, w pełni odpowiadające współczesnemu trendowi zdrowego odżywiania. Zdrowa kuchnia zawiera 125 wyśmienitych...

Wideo na temat: kuchnia i kropka
  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)