• Informacje na temat:

    kuchnia dukana

Artykuły na temat: kuchnia dukana
  • Mogę schudnąć

    Przepisów na sukces w odchudzaniu nie brakuje, ale który wybrać? Poznaj wady i zalety popularnych diet (m.in. diety Dukana, diety kopenhaskiej, diety 1000 kalorii) i dowiedz się, które mechanizmy naprawdę działają, a które są mitem.

  • Kochanego ciałka nigdy za wiele? Niestety, to nieprawda. Naukowcy biją na alarm: nadwaga i otyłość nie tylko zwiększają ryzyko depresji, ale również zmniejszają satysfakcję z własnego ciała i zaniżają samoocenę. Fot. 123RF/Picsel Ludzie zmagający się z problemem nadwagi rozpaczliwie szukają zdrowych, ale i skutecznych sposobów uregulowania wagi, dzięki którym ich organizm będzie funkcjonował na najwyższych obrotach. Wystarczy się rozejrzeć, by się przekonać, że w obecnych czasach króluje...

  • Amant starego kina: Eugeniusz Bodo

    Znała go cała Polska. Kreacje Eugeniusza Bodo (†44), takie jak chociażby spiker radiowy Henryk Pączek, który w filmie "Piętro wyżej" parodiował przedwojenną amerykańską aktorkę Mae West (†87), bawią do dziś.

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • Od zasmażki do fusion

    ...i policyklicznych węglowodorów, ale kto Polakowi zabroni? Niech żyje wolność i swoboda... Nawet kosztem zdrowia!  Od Dukana do Dąbrowskiej A po drodze jeszcze Montignac, dieta kopenhaska, kapuściana, jaglana(...) nam kuchnię molekularną, a jego restauracja dostała słynną gwiazdkę Michelina. Swój styl mistrz pomysłowo określa jako "modest cuisine" (skromna kuchnia). Dania są tworzone zgodnie z zasadą...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • Grzegorz Markowski: Proszę ostatnie pytanie

    ...mieszkali ciocia z wujkiem, na dole babcia z dziadkiem ze strony taty. Obok ciocia z mężem i córeczką Beatą, a my na górze, czterech chłopców na 30 mkw. Była kuchnia i mały pokój. I było pięknie...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Fotograf czy podglądacz?

    – Pani synalek podgląda dziewczyny w szatni! – usłyszałam podniesiony kobiecy głos. – Robi im zdjęcia, gdy się przebierają! Moja córka skarży się, że wszędzie wściubia nos, zagląda nawet do damskiej toalety. To oburzające!

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...