• Informacje na temat:

    kuchnia ciastka z orzechem

Przepisy na temat: kuchnia ciastka z orzechem
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ...w środku. Studnia jest następnie wypełniona klarowanym masłem zmieszanym z mieszanką przypraw berbere i jogurtem - opisuje autorka. Kuchnia japońska od zawsze uwodziła - starannie dobrane składniki(...) do różnorodnych wypieków - rozmaite ciastka, smażone pączki, churros zanurzone w czekoladzie - tłumaczy Barber - Z kolei w Brazylii czeka nas wariacja na temat pieczywa śniadaniowego, warto spróbować...

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Dobry początek dnia. Ciasteczka owsiane i nie tylko!

    Trzecie już w tym tygodniu śniadanie, a wy macie dość tradycyjnych kanapek? Zaproponuj rodzinie alternatywę – postaw na zboża! Do wyboru owsianki na słodko i wytrawnie lub ostatni przebój - ciastka owsiane! Pyszne i przede wszystkim - sycące. Aż trudno im się oprzeć!

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta. Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie...

  • Ciasto marchewkowe

    ...posiekaj. Ciastka np. McVitie’s Digestive The Original rozkrusz na grube kawałki. Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową(...) się pysznym ciastem domowej roboty. Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta. Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka rozsyp na masie. Ciasto gotowe, smacznego! 

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...ma się z innymi ciastkami - robionymi często z cienkiego ciasta, bakalii oraz orzechów. Także tradycyjna herbata podawana w małych szklaneczkach (połączenie zielonej herbaty i świeżej mięty) jest...

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    ...nieodzownie przypomina nam o świętach, są pierniczki. Kilka dni przed wigilią przygotujmy własnoręcznie robione ciastka piernikowe w kształcie Mikołaja, renifera czy choinki. Gdy rodzina zasiądzie w fotelach...

  • Dieta prawie bez cukru

    ...owocowe, musy, galaretki z owocami, sezamki, owsiane ciastka z gorzką czekoladą, orzechowe batoniki musli (przepisy na łakocie znajdziesz na następnej stronie). Uważajmy też na cukier ukryty w innych...

Artykuły na temat: kuchnia ciastka z orzechem
  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ...jest kuchnia Aborygenów. Tej prawdziwej, z zachowaniem tradycyjnych metod obróbki, można spróbować w położonych w głębi lądu rezerwatach. Plemiona te przez tysiące lat żyły z koczownictwa, zbieractwa(...)... kukurydza. Kuchnia aborygenów w australijskim slangu doczekała się nawet własnej nazwy: bush tucker food. Australijskie smaki Australia to także raj dla miłośników wina. Oprócz tradycji...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Cypr od kuchni

    ...frytek. Deser stanowią owoce (przede wszystkim arbuz i różne odmiany melonów) oraz malutkie ciastka: baklawa tradycyjna (z orzechami lub pistacjami) lub z serem, nasączane ciasta kokosowe i orzechowe. Ciastka są bardzo słodkie, ale warto ich spróbować, ponieważ są bardzo aromatyczne. Do tych słodkości można zamówić kawę - dostaniemy parzoną i słodszą nawet od ciastek, dlatego należy zaznaczyć, że...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Poprawiacz nastroju poszukiwany

    Magnez, kwas foliowy, tryptofan i witamina C niech rządzą w twojej kuchni.

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Smak mundialu

    ...z cytryny. 1/3 polewy zafarbować kakao. Za pomocą białej i ciemnej polewy malować piłki na ciastkach pomarańczowych. Odstawić na 1 godzinę. Twarożek, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, wódkę i skórkę z cytryny wymieszać, śmietanę ubić, dodając fix. Wmieszać do kremu. Krem i ciastka nakładać warstwami do salaterek. Dekorować skórką startą z cytryny i ciastkami-piłkami. Burgery...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...