• Informacje na temat:

    kuchni tunezyjskiej

Przepisy na temat: kuchni tunezyjskiej
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ...w środku. Studnia jest następnie wypełniona klarowanym masłem zmieszanym z mieszanką przypraw berbere i jogurtem - opisuje autorka. Kuchnia japońska od zawsze uwodziła - starannie dobrane składniki...

  • Smaczne bułeczki na śniadanie z kuchni rosyjskiej.

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

  • Knedle każdy robi inaczej. Zaufałam przepisowi z anielskiej kuchni i wszytkim smakuje.

  • Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

  • Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

Artykuły na temat: kuchni tunezyjskiej
  • Tunezja jest jak kobieta – ciepła, zniewalająco piękna, radosna, gościnna i kusząca. Rozgrzany piasek rozpieści Twoje stopy, lazurowe niebo i szum morza ukoi umysł, lokalna kuchnia spełni wymagania największego smakosza, a otwartość tutejszych mieszkańców wywoła niegasnący uśmiech. Tunezja ma swój wdzięk, styl i niewątpliwy urok. Niezwykle fotogeniczna czaruje i zachwyca. Nie wiedząc kiedy oddasz...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Świat przed tobą: Tunezja

    ...zacznie doskwierać, warto wyruszyć do wodospadu w okolicach Tamerzy. W jego chłodnej wodzie z pewnością poczujemy się jak w raju. To naprawdę warto zjeść Kuchnia tunezyjska jest prosta, ale wyborna...

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    ...w naszej kuchni fasolę często podaje się z boczkiem, to groszku nim nie okraszamy, zapewne dlatego, że jest taki subtelny. Ale połączenie tych smaków jest klasyczne, delikatność warzywa w niczym nie jest...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Według statystyk 9 na 10 wypadków zdarza się w domu. Chociaż to może nieco zawyżona liczba, faktem jest, że miejsce, które bywa dla nam symbolem spokoju i bezpieczeństwa, nie zawsze jest nim w istocie. Co robić, aby czuć się bezpiecznie w kuchni i czerpać radość z gotowania? Fot. 123RF/Picsel Mokre noże, niewłaściwe garnki, śliska podłoga? Te niby drobne problemy mogą sprawić, że przygotowywanie posiłków może być nie lada udręką. Jednak przy zachowaniu ostrożności i kilku prostych zasad,...

  • Od dwóch lat, z niewielkim okładem, mieszkam w Krakowie. Znalazłem się tutaj robiąc zupełnie przeciwny ruch niż wielu moich znajomych, a mianowicie wyniosłem się z tętniącej życiem Warszawy. Dwa lata to wystarczająco długo, żeby wyrobić sobie zdanie na temat Królewskiego Miasta Krakowa i jego kulinarnych przybytków. Czas więc podzielić się spostrzeżeniami i wyłożyć karty na stół. Na pierwszy ogień postanowiłem wziąć kultowe miejsce, znane nie tylko mieszkańcom Krakowa, ale i warszawiakom....

  • Dla wielu osób kuchnia śląska to głównie rolady, krupnioki i kluski. Tymczasem region ten może zaoferować miłośnikom kuchni znacznie więcej. Fot. 123RF/Picsel Wbrew powszechnej opinii, kuchnia śląska nie zawsze była przepełniona tłustymi, mięsnymi potrawami. To dzięki niezwykłej zaradności, tamtejsze gospodynie potrafiły wyczarować sycące i wyjątkowo smaczne dania nawet z najprostszych składników. Pod tym względem niewiele się zmieniło. Warto również pamiętać, iż Śląsk może zaoferować nam...

  • W tej książce znajdziecie ponad 100 zaskakująco prostych przepisów do zastosowania w każdym domu. Przygotowałam dla Was receptury na współczesne lekkie dania będące w zgodzie z dzisiejszymi trendami smakowymi. To potrawy piękne, zdrowe i kolorowe, na których widok każdemu smakoszowi cieknie ślinka. A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre! Jestem księgową. Zawód,...

Wideo na temat: kuchni tunezyjskiej
  • Przepis na tunezyjską szakszukę

    Szakszuka, tradycyjne danie kuchni orientalnej, to przepis na śniadanie, które nasyci was na wiele godzin! Zwykłe jajka w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzą niesamowitą zapiekankę, która znakomicie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Do przygotowania klasycznej, tunezyjskiej szakszuki warto wybierać świeże warzywa, ale jeśli chcecie posmakować wybornego smaku szakszuki albo

  • Przepis na tunezyjską szakszukę

    Szakszuka, tradycyjne danie kuchni orientalnej, to przepis na śniadanie, które nasyci was na wiele godzin! Zwykłe jajka w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzą niesamowitą zapiekankę, która znakomicie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Do przygotowania klasycznej, tunezyjskiej szakszuki warto wybierać świeże warzywa, ale jeśli chcecie posmakować wybornego smaku szakszuki albo