• Informacje na temat:

    kuchni tatarskiej

Przepisy na temat: kuchni tatarskiej
  • Pączki z mięsem

    Popularna na wschodzi przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się w zasadzie jedynie nadzieniem i miejscem nałożenia farszu. Warto spróbować!

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

    W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując...

  • Słowacja - rozkosze podniebienia

    Nieprzebrane bogactwo słowackiej kuchni pozwala każdemu znaleźć w niej coś dla siebie. Czeka nas duży wybór zarówno dań mięsnych, jak i jarskich, w dodatku w przystępnych cenach.

  • Pora na tatara

    ..., 1 cebula, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 żółtka, 1 czubata łyżka musztardy i 3 łyżki chłodnej przegotowanej wody. Warto wiedzieć, że porcjowany tatar wywodzi się z tradycji kuchni XVIII-wiecznej Francji(...) sytuacjach, kiedy zwiadowcy tatarscy nie mogli rozpalić ogniska, spożywali mięso na surowo. Prawdopodobnie danie weszło do kanonu kuchni polskiej w wyniku Potopu Szwedzkiego. Wówczas w wojsku polskim...

Artykuły na temat: kuchni tatarskiej
  • Magda Gessler: polska kuchnia to największa kuchnia fusion na świecie

    Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie - podkreśla Magda Gessler, z którą będzie można spotkać się na wrocławskich targach Pyszna Polska.

  • Tykocin, Kruszyniany, Bohoniki, czyli ruszamy na Wschód

    ...z kuchnią żydowską, która jest zlokalizowana w podziemiach budynku. Z wizytą w Wersalu Podlasia Z Tykocina w 30 minut dojedziecie samochodem do Białegostoku (z drogi S8 zjedziecie na DW676(...)". Zwiedzającym udostępniane są: XVII-wieczna kaplica, hol główny, rokokowa Aula Wielka oraz klatka schodowa ozdobiona dziełami słynnego polskiego rzeźbiarza Jana Redlera. Fanów polskiej kuchni ucieszy...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...sosu tatarskiego. Orientalny przygotowany z octu ryżowego z limonką i imbirem doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Biały ocet winny ma smak łagodniejszy od octu spirytusowego...

  • Z czym podawać pasztet?

    ..., które - przypomnijmy - jeszcze do niedawna pozostawały jednym z najbardziej sztandarowych i charakterystycznych dań kuchni kresowej.   Artykuł powstał we współpracy z firmą Sokołów.

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...są produkowane bez wzmacniaczy smaku, fosforanów i sztucznych konserwantów. Święta tuż za rogiem? Przygotuj się! Wędzone wędliny możemy w pomysłowy sposób wykorzystać w kuchni nie tylko na co...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...poszukujemy inspiracji, zarówno w kuchni różnych zakątków Polski, jak i w tych z całego świata. Warto eksperymentować, łączyć oczywiste z nieoczywistym, a efekt powstałych dań może nas bardzo pozytywnie...

  • Co zobaczyć w Pradze przez weekend (lub dlaczego warto tam zamieszkać)?

    ...ser i knedliki dawno się już skończyły. W stolicy Czech bez problemu znajdziemy restauracje i bary wegetariańskie oraz wegańskie, zjemy ramen czy dania kuchni azjatyckiej. Warto jednak dać szansę...

  • Od zasmażki do fusion

    ...procesy wpłynęły na talerz Kowalskiego?  Dali nam banana Wszystko, co się w kuchni wydarzyło po 2000 roku, wypada blado w porównaniu z tym, co przeżywaliśmy w latach 90. Symbol zmiany? Banany. Wcześniej(...), w której pokochaliśmy kuchnię azjatycką. Wcześniej też może byśmy kochali, ale nie było gdzie. Przed rokiem ’89 w Warszawie liczyło się tylko Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Chińskiej przy Senatorskiej (dwa...

  • Plejada smaków z Kielc

    Sosy Kieleckie to doskonały pomysł na urozmaicenie codzienności. Dzięki nim nuda i monotonia w kuchni odejdą w niepamięć, a nawet najprostsza potrawa nabierze nowego wyrazu.

  • Niebanalny rosół na świąteczny obiad

    Mowa oczywiście o kołdunach, najpopularniejszej potrawie kuchni litewskiej, która przeżywa w naszej kuchni prawdziwy renesans. Nie każdy wie, że te małe pierożki przywędrowały do nas dzięki tatarskim(...) niewątpliwie oryginalną oraz wyśmienitą potrawą każdej, nie tylko świątecznej kuchni, a z czasem, kto wie, może nawet specialité de la maison?

Zdjęcia na temat: kuchni tatarskiej
Wideo na temat: kuchni tatarskiej
  • Czym zajmuje się food producer?

    Gosia Molska to food producer. Czym się zajmuje? W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała tradycyjne potrawy polskie. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kruszonka tatarska z jagnięciny, kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy oraz pyry z gzikiem. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy

    Zosia Molska to food producer. Czym się zajmuje? W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała tradycyjne potrawy polskie. Na stole pojawiły się dania takie, jak: kruszonka tatarska z jagnięciny, kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy oraz pyry z gzikiem.