• Informacje na temat:

    kuchni afrykanskiej

Przepisy na temat: kuchni afrykanskiej
  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna

    Przy okazji mundialu wzrosło zainteresowanie kuchnią brazylijską na całym świecie. Jak się okazuje, nie jest ona tak egzotyczna, jak można by przypuszczać. Dominują w niej mięsne potrawy z grilla, które są szczególnie łatwo i chętnie adaptowane w Polsce.

  • Potrawy kuchni afrykańskiej, cz. 1

    Jak zrobić chipsy afrykańskie? Potrzebujemy ziemniaków, mąki z cieciorki, szpinaku, proszku do pieczenia i afrykańskiego kminku.

  • Potrawy kuchni afrykańskiej, cz. 2

    Czerwona fasola w mleku kokosowym - to kolejna afrykańska potrawa, którą warto wprowadzić na polskie stoły. Zobaczcie, jak się ją przyrządza.

  • Potrawy kuchni afrykańskiej, cz. 3

    Przyjaźń afrykańsko-polska kwitnie. Nic więc dziwnego, że można ją zauważyć także w kuchni. Oto prawdziwa potrawa afro-polska.

  • Potrawy kuchni afrykańskiej, cz. 4

    Tym razem prezentujemy wam orzeźwiający napój prosto z Senegalu.

  • Korzenie, których jeszcze nie znamy

    Warzywa korzeniowe to najpopularniejsza grupa warzyw używana w kuchni. Do dłuższego przechowywania nadają się odmiany późne. Wybierając warzywa do przechowywania sprawdźmy, czy na pewno są zdrowe, nie mają oznak pleśni, ani żerowania szkodników.

Artykuły na temat: kuchni afrykanskiej
  • Kuchnia cała w kwiatach

    Rośliny są piękną ozdobą mieszkania, nie powinno ich zabraknąć także w kuchni. Wilgotność tego pomieszczenia doskonale wpływa na rośliny, jednak nie wolno nam zapominać, że wyziewy z kuchenki gazowej są dla kwiatów groźne.

  • Termity zamiast chipsów? Gąsienica na deser? Czemu nie! Owady stanowią ważny element kuchni afrykańskiej. Ale to nie wszystko - w niektórych rejonach Czarnego Lądu jada się także myszy oraz pije... kozią krew. Fot. 123RF/Picsel Zanim skrzywimy się z niesmakiem, przypomnijmy sobie kilka specjałów kuchni polskiej: flaczki wołowe, kaszanka, wątróbka, ogórki kiszone, kefir... Brzmi zachęcająco? Dla niektórych tak. Podobnie jest na całym świecie - większość państw ma w swoim jadłospisie potrawy,...

  • Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

    Z kuchni afrykańskiej.

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...

  • Kuchnia polska

    Biedni i bogaci jedli co innego właściwie od zawsze. Od zawsze Polacy słynęli też z kuchni mało skomplikowanej, ale za to obfitej. Uważali to zresztą za powód do dumy.

  • Sushi z grillowanym mięsem, fast foody z fasoli, sok z kokosa prosto ze skorupki. Co jeszcze można zjeść w Brazylii? Zobaczcie! Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej...

  • Irlandzko-grecka potrawka z perliczki

    ...ziemniaki będą miękkie. Podawaj z chrupiącym chlebem i dobrym chutneyem. Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania...

  • Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych. Fot. 123RF/Picsel Smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które podczas suszenia w sporej mierze ulatniają się. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi...

  • Kurczak po kijowsku

    ...talerza umieść roladę z bobu. Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania".  Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10

  • W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, kalarepa czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym, ale dostępnym dziś powszechnie także w naszych sklepach. W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata - od kuchni śródziemnomorskiej, poprzez przepisy rodem z Ameryki Północnej i Południowej, aż po jeszcze...

Wideo na temat: kuchni afrykanskiej