• Informacje na temat:

    ktore dobre blacha do ciasta

Przepisy na temat: ktore dobre blacha do ciasta
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Dzięki przetworom również w zimowe dni możesz upiec ciasta z owocami. Smaku doda im chrupiąca posypka.

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...jakościowej pizzy. A jak jest z tą wykonaną domowym sposobem? To już zupełnie inna historia. Tylko od Ciebie zależy, jakich składników użyjesz do przygotowania ciasta i co na pizzę położysz. Po pierwsze możesz użyć dobrej jakości mąki – możesz zrezygnować z mąki białej, wysokoprzetworzonej, i zastąpić ją pełnowartościową mąką pełnoziarnistą lub też pomieszać je. To samo dotyczy sosu – zrób go...

  • ​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

    Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę - w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    Dobry jesienny deser to taki, który nie tylko zawiera wartościowe składniki odżywcze, ale i świetnie smakuje oraz... wypełni kuchnię fantastycznym zapachem. Pieczone jabłka mogą z powodzeniem być nazwane strawą dla ciała i ducha.

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • Domowy fast food

    Dzieci je po prostu uwielbiają, dorośli zaś traktują dania szybkie jak grzeszną przyjemność. Przedstawiamy nasze najlepsze propozycje domowego fast foodu, które są zdecydowanie zdrowsze od „gotowców” kupowanych w budce na mieście.

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    ...ich konsystencja będzie lepsza. Ciasta nie będą się rozpadać na tysiąc kawałków. 3. Nie odcedzasz makaronu natychmiast po ugotowaniu. Po zakończeniu gotowania makaronu najlepiej jest go natychmiast(...) zachowują nie tylko smak, ale też więcej cennych witamin. 7. Otwierasz piekarnik podczas pieczenia. W przypadku ciasta, szczególnie np. ptysiowego lub drożdżowego, bardzo ważne jest, aby nie otwierać...

  • Cieszyński murzin

    Ten typowy lokalny pikantny wypiek właściwie nie jest znany poza tym regionem. Przed laty zazwyczaj każdy domownik, począwszy od pana domu, a skończywszy na służbie, otrzymywał swojego murzina.

  • Tajemnica udanej pizzy

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Do tego własnoręcznie zrobiony sos, dodatki w odpowiednich proporcjach oraz... kamień. Po co?

  • ...kominkiem w temperaturze około 180-190 C. Ciasto nie opada można więć pod koniec pieczenia zajrzeć i sprawdzić wkładając patyczek czy jest już gotowe (wtedy drobinki ciasta do patyczka nie przylegają) Poza(...): Wdy już wszystko wystygnie i okrzepnie w środek ciasta (dziurka po kominie) wkładam (z górką) bezowe kraszanki. Zwykle wchodzi ich tam około 10-14 (ale szybko schodzą i trzeba dopełniać ;). Dzieci...

Artykuły na temat: ktore dobre blacha do ciasta
  • Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

    Jeśli podczas przyrządzania ciasto drożdżowe okaże się za gęste, można dodać nieco mleka. Mleko, podobnie jak inne składniki ciasta, powinno mieć temperaturę pokojową.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Plakat do kuchni – czy to dobry prezent na parapetówkę?

    ...zaskoczenie przyjaciela czy przyjaciółki wyjątkowym i praktycznym prezentem. I wcale nie musisz przy tym wydawać majątku. Podstawowe sprzęty gospodarstwa domowego jak deska do krojenia, blacha do...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie(...) (instant) i nie wykorzystaliśmy wszystkich, możemy je przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie do czterech tygodni. Idealna temperatura W trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego wszystkie jego...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Katarzyna Dowbor: Lepsza z niej teściowa niż kucharka?

    ...pierwszego małżeństwa. -Moja teściowa troszczyła się o nas z dobrego serca, co absolutnie szanuję i doceniam. Chciała nam jednak tak dogodzić, że właściwie nie dawała mi szansy na to, żeby się wykazać, żeby pokazać, że każda zakochana młoda żona chce zrobić coś dobrego dla męża, choćby to było metodą prób i błędów - wspomina. Dlatego Dowbor przekonuje, że nieważne, czy żona gotuje smacznie...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Trzy sposoby na pieczenie ciastek

    ​Czasem dobry przepis i wielkie chęci nie wystarczą, by świąteczne ciasteczka się udały, skoro gdzieś zapodziały się foremki. A wtedy...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...