• Informacje na temat:

    książka kuchnia tajlandia

Przepisy na temat: książka kuchnia tajlandia
  • Pyszny tort, nie mdły

  • Szperając po bibliotece rodzinnej znalazłem książkę kucharską Heleny Pedenkowskiej. Zawiera ona wiele starych przepisów i porad na dania współczesne jak i już zapomniane. Język trochę staroświecki, miary i wagi wymagają przeliczenia ( funt = 405 gram, garniec = 4 litry), ale całość ma nieodparty urok minionej epoki.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

  • Przepis z kuchni Greckiej

  • Przepis na tę sałatkę przywędrował do mnie kilka lat temu. Nie pomnę już skąd. Od tego czasu wśród wielu sałatek, zajmuje miejsce na podium. A z przyjaciółmi nazwaliśmy ją właśnie kuchnią niebiańskiego spokoju ponieważ od początku kojarzyła nam się z azjatycką kuchnią…

Artykuły na temat: książka kuchnia tajlandia
  • Marta Dymek: Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata

    ...warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia(...) w każdym miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ "Zielona Rewolucja Marty Dymek...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Julia i jej samotna podróż dookoła świata

    Wakacje, które zmieniły moje życie – najczęściej to tylko pobożne życzenie. Podróże nam powszednieją, po powrocie zaskakująco szybko wracamy do codzienności. W przypadku Julii Raczko było inaczej. Pojechała w półroczną podróż dookoła świata, z której nigdy nie wróciła. Zakochała się i zamieszkała w Australii. Niedawno ukazała się jej druga książka pt. „Julia jest w Australii”.

  • Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak - jej talent wyróżnił sam Gordon...

  • Nic nie musi z tego nie wynikać

    Co ich zachwyca? Skomplikowana technika ściegu, książka Doris Lessing albo kameruńska kalimba. Schodzą głęboko pod wodę lub pokonują maratońskie dystanse. To światy, w których odnajdują spokój.

  • Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay - wybitny kucharz, uczestnik maratonów i energiczny prezenter telewizyjny, mogący pochwalić się świetną kondycją - jest najlepszym przykładem na to, jak można odżywiać się zdrowo i pozostawać w dobrym zdrowiu. W tej książce prezentuje smaczne potrawy, w pełni odpowiadające współczesnemu trendowi zdrowego odżywiania. Zdrowa kuchnia zawiera 125 wyśmienitych...

  • Wszystkie barwy Senegalu

    Magdalena Żelazowska, www.zgubsietam.pl:  Twoja książka "Wszystkie barwy słońca" nie jest relacją z jednej podróży, to zapiski z różnych miejsc, które cię zmieniły. Które z nich było tym(...) wyznaczonego wcześniej celu. Na mnie czekała Indonezja, na Ousmana Japonia. O tym, co było dalej, opowiada książka. Czy polsko-senegalski związek to harmonijne połączenie czy starcie dwóch różnych temperamentów...

  • To, że nasz układ pokarmowy pracuje według rytmu znanego od tysiącleci, wydaje się być oczywiste. Tak jak to, że gwiazdy mają wpływ nie tylko na nasze zachowanie, ale i żywienie. Od dawna wiemy też, że pory roku wpływają nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na wybór jedzenia. Na wiosnę lubimy jeść delikatne i nowalijkowe przysmaki, w lecie coś, co jest lekkie, płynne, chłodne i przyjemne. Jesienią decydujemy się częściej na fasolę, groch czy ryby w sałatkach i surówkach. A w zimie, jak to...

  • Feminizm po arabsku

    ...e si ę z nimi wiele stereotyp ó w, kt ó re pani w swoich ksi ąż kach jeszcze umacnia. Jacy s ą arabscy m ęż czy ź ni naprawd ę ? - To wy, czytelniczki, widzicie w moich książkach(...), że tamtejsze dziewczyny chcą, podobnie jak ich rówieśniczki na całym świecie być piękne, to jeszcze mają pieniądze. Tej tematyce będzie poświęcona moja kolejna książka "Zrób mnie młodą, zrób mnie...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni....