• Informacje na temat:

    krwawe ziemniaki

Przepisy na temat: krwawe ziemniaki
  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    ...białego, - 1 łyżeczka cukru, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 główka sałaty, - 300 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Olej wymieszać z solą, pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Włożyć do niego ziemniaki i dobrze wymieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiekać w 250 st. C przez 25 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Bekon uprażyć na patelni bez...

  • Dlaczego warto jeść ziemniaki i ciekawostka o skrobi z ziemniaków.

  • Inne wydanie ziemniaków.

  • Chrupiąca, złota skórka i jasne, miękkie wnętrze to podstawa dobrze upieczonych ziemniaków. Bardzo łatwe w przygotowaniu, mogące być zarówno dodatkiem jak i daniem głównym

  • Ziemniaki gotowane. Można gotować wszystkie odmiany razem. Najlepszy efekt jest kiedy gotujemy na parze w skórkach a następnie skrapiamy sokiem z cytryny

  • mogą być dodatkiem do mięska lub podane z maślanką stworzą super posiłek

  • Szybkie, pyszne, tanie. Wspaniale wygląda, ale i smakuje.

  • ziemniaki można piec na grillu lub w piekarniku, z surówką lub sosem czosnkowym mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięska z grilla

  • do farszu można dodać wszystko na co się ma ochotę. Ziemniaki zamiast gotować można owinąć w folie i piec w piekarniku około 1 godz. ale mnie się śpieszyło wiec najpierw ugotowałam, zrobiłam farsz i tylko zapiekłam

  • proste i smaczne

Artykuły na temat: krwawe ziemniaki
  • W Krainie Lagodnosci jesienia .

    Takie klimaty pomagaja mi zapomniec o bolacym krzyzu i bardzo  prozaicznym dniu. W tle Vivaldi " Jesien " a ja przypomnialam sobie wiersz Kazimiery...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Wyspa grzechu i miłości

    Była i jest oazą pokoju oraz miłości. To bardzo popularne określenie wyspy. Starożytni Kartagińczycy bezustannie prowadzili z Rzymianami krwawe wojny, ale na Ibizie żyli w zgodzie, starając się nie wchodzić sobie w drogę. Kwitł handel i szanowano odmienne tradycje. Nikt tu nie wyciągał miecza, a strumieniami lało się wino, nie krew. Dwa tysiąclecia później azyl na Ibizie znaleźli hipisi. Skąd...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Z przymrużeniem oka :-)

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Tanie i smaczne ziemniaki wyjątkowo często goszczą na naszych talerzach. Nie ma się co dziwić, w końcu bez większego wysiłku można wyczarować z nich wiele, różnorodnych dań. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie.Produkt ten uchodzi powszechnie za niezwykle kaloryczny. Warto jednak zastanowić się czy aby na...