• Informacje na temat:

    kruszonka z jabłkami

Przepisy na temat: kruszonka z jabłkami
  • Seromakowiec z kruszonką

    .... Posmaruj jabłkami. Odłożone ciasto drobno zetrzyj wprost na jabłka. Piecz godzinę w temp. 180 st. Zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ostudź i schłodź...

  • Cynamonowo-kawowa kruszonka wymieszana z ciastem ucieranym tworzy ciekawą kompozycję smakową.

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne...

  • Przepis jest uproszczeniem standardowej wersji kruchego ciasta. W gruncie rzeczy zrobienie ciasta w dużej mierze przypomina zrobienie kruszonki. Zapraszam, może ten nietypowy sposób na szarlotkę przypadnie Ci do gustu:)

  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    ...skórką kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Nie rozdrabniamy za bardzo, lepiej, niech kruszonka ma grudki. Do...

  • szybko i smacznie

  • Jabłka zapiekane pod kruszonką

    Nie ma nic lepszego na deser, niż jabłka z kruszonką. Te z naszego przepisu smakują wyjątkowo pysznie!

  • Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

  • Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

    Sposób przygotowania Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym. Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło. Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku...

  • Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów.

Artykuły na temat: kruszonka z jabłkami
  • Kruche ciasto z kruszonką

    Do jabłek można dodać 3 łyżki śmietanki 30 proc., a kruszonkę przed pieczeniem posypać orzechami włoskimi.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Jabłecznik z bezą i kruszonką

    Zapach jabłek i cynamonu, to zapach kojarzący się z jesienią. Szarlotka z bezą i kruszonką będzie idealnym niedzielnym deserem.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Owoce pod kruszonką

    Ten deser wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych. Pasują do niego wszelkie drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sernik z kruszonką

    Sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jeżeli chciałabyś urozmaicić nieco swój przepis. Oto innowacyjna wersja tradycyjnego ciasta.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Zapiekane jabłka

    ...posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut (do czasu, aż kruszonka będzie dobrze zrumieniona i złocista) w temp. 180°C.  Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

Zdjęcia na temat: kruszonka z jabłkami
Wideo na temat: kruszonka z jabłkami
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Słodkie wariacje Andrzeja Polana na temat jabłek

    Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery właśnie z tymi owocami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie słodkości jak: szarlotka na szybko, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonka z jabłkami. (DDTVN/x-news)

  • Kruszonka do ciasta i do mięsa według Ani Starmach

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach zdradziła przepis na słodko-słoną kruszonkę, którą można dodać do różnych dań. Powstały takie oto potrawy: jabłka pod orzechową kruszonką, wiśnie pod owsianą kruszonką, jagnięcina pod ziołową kruszonką oraz warzywa pod kruszonką z pestkami dyni i słonecznika.