• Informacje na temat:

    kruszonka sliwki ciasto

Przepisy na temat: kruszonka sliwki ciasto
  • Śliwki pod kruszonką

    ..., dodaj migdałowe i dalej miksuj. Dosłodź miodem, dodaj pokrojone zimne masło. Ugniataj aż powstanie ciasto. Schłodź je w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrusz ciasto na śliwki i piecz...

  • Śliwkowe ciasto z kruszonką

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki kefiru 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 dag mrożonych śliwek 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: szklanka mąki krupczatki 10 dag masła pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Do kefiru wsyp kaszę...

  • Ciasta z ananasem

    Francuskie kwadraciki Sposób przygotowania 1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój(...), aż ciasto będzie całkowicie gładkie.  2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na...

  • Migdałowiec z węgierkami i lekką kruszonką

    ...szczypta soli; Nadzienie: 40 dag węgierek 2 łyżki likieru migdałowego 2 łyżki cukru pudru; Kruszonka: 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 10 dag masła pokrój na kawałki i połącz z mąką. Dodaj sól, jajko, obydwa cukry. Szybko zagnieć ciasto...

  • Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami

    ...mielonego cynamonu i goździków Kruszonka: 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 10 dag masła Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki. Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła...

  • Ciasto półkruche ze śliwkami

    ...dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz składniki i zagnieć półkruche ciasto(...) na sicie i pozostaw do ocieknięcia. 3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż przygotowane połówki śliwek. 4. Pozostałe ciasto zagnieć...

  • Ciasto z owocami z kompotu

    Składniki: 33 dag mąki tortowej 3 jajka 3 łyżki cukru 125 ml mleka 2 i pół dag drożdży pół łyżeczki  soli 100 ml oleju Kruszonka: 25 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru cukier(...) utrzyj z resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, mąkę, sól i olej, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: składniki połącz, zagnieć. Śliwki i wiśnie osącz z kompotu...

  • Jesienne desery

    ...z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać...

  • Strucla serowa

    Ciasto dla miłośników wypieków ze śliwkami...

  • Smakowicie zapieczone

    ...ciasto, pozostawiając brzeg 10 cm dookoła. Ułóż gruszki na środku ciasta, zawiń brzeg. Posmaruj resztą oliwy, posyp resztą cukru cynamonowego.  7. Przełóż galette do piekarnika, piecz 20 minut (aby ciasto się zezłociło). Gorące skrop gęstym syropem, obsyp płatkami migdałowymi. Podawaj z jogurtem.  Brzoskwinie z kruszonką Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść...

Artykuły na temat: kruszonka sliwki ciasto
  • Śliwki pod złocistą kruszonką

    ...przekładamy z rondla do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy jeżynami, a na wierzchu rozkruszamy ciasto z płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 25 minut w 200ºC. Owoce pod kruszonką porcjujemy...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sernik z kruszonką

    Sposób przygotowania: 1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep(...) i cukrem wanilinowym. Dodaj tłuszcz i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Do miski włóż twaróg. Dodaj jajka, proszek budyniowy, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj. Masę wylej na podpieczony spód...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Placek śliwkowy z kruszonką

    ...i roztopione masło, zagniatamy, by składniki się połączyły. Ciasto na kruszonkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. 2. Pozostałe masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy ze(...) ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy połówki rozmrożonych śliwek i równomiernie posypujemy łyżeczką cynamonu. Na wierzch rozkruszamy ciasto na kruszonkę, delikatnie dociskamy. Pieczemy około 50

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Kruche posypane kruszonką

    Ciasto możesz ozdobić kleksem ze śmietany.

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Sernik ze śliwkami, zwieńczony migdałową kruszonką

    ...w palcach, aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce.  3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut. Przed podaniem...

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...