• Informacje na temat:

    kruszonka orzechowa

Przepisy na temat: kruszonka orzechowa
  • Truskawki pod orzechową kruszonką

    Smaczne i proste w przygotowaniu.

  • Przepis na ekspresową kruszonkę

  • Świąteczne strucle

    Smaczne i aromatyczne.

  • szybko i smacznie

  • Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.

  • Stara receptura, dokładnie takie robiła moja babcia i mama. Ciasto pięknie wyrasta. Przepis na dwie tortownice 16 i 22 cm.

  • Ta szarlotka to połączenie miękkiego i puszystego ciasta ucieranego, kwaskowych jabłek oraz maślano-orzechowej kruszonki. Jest pyszna i nie wymaga wiele pracy.

  • Kruszonka w smaku w cale nie przypomina bezglutenowej.

  • Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

  • Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.

Artykuły na temat: kruszonka orzechowa
  • Drożdżowe ślimaczki

    Słodkie, soczyste, kolorowe... Skuś się na porcję pysznego ciasta ze śliwkami.

  • Babeczki z masłem orzechowym i dżemem

    Łączny czas: 50 minut plus stygnięcie Babeczki: 250 g mąki pszennej 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g drobnego cukru do wypieków ½ łyżeczki sody oczyszczonej 270 g miękkiego masła 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu 100 g masła orzechowego  2 łyżki mleka 3,2% 250 g dżemu malinowego bezpestkowego dobrej jakości Kruszonka orzechowa: 100 g masła orzechowego 100

  • Placek czekoladowo-wiśniowy

    Sposób przygotowania: 1. Orzechy nerkowca w miarę drobno siekamy. Wiśnie osączamy. Rozpuszczamy 100 g masła, studzimy. Półtorej łyżki kakao dodajemy do szklanki mąki, mieszamy. Następnie łączymy z połową szklanki cukru, żółtkiem, 3/4 ilości orzechów i płynnym masłem. Zagniatamy rękami, by powstała kruszonka. Odstawiamy w chłodne miejsce.  2. Pozostałe masło ucieramy z resztą cukru na puszystą...

  • Dyniowe wypieki

    ...jabłka, 3 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny, 2 jajkaD200 g śmietany typu crème fraîche, 80 g rodzynek namoczonych w rumie, Kruszonka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 140 g cukru pudru, 60 g masła(...) nagrzanego do 180°C. 4Orzechy włoskie grubo posiekać. Wymieszać je z cukrem i masłem tak, aby powstała kruszonka. Ze schłodzonej dyni ostrożnie zdjąć nożem skórkę. Włożyć do miski i razem z jabłkami rozgnieść...

  • Tarta na bogato

    ..., a później krótko wyrabiamy palcami, aż utworzy się kruszonka. Zagniatamy w gładką kulę, dodając tyle wody, ile potrzeba, by ciasto nie było zbyt twarde. Schładzamy 30-40 minut w lodówce. Ciasto(...), zapiekamy jeszcze 20 minut w temperaturze 190º st. C. Dekorujemy zwiniętymi plasterkami łososia i posypujemy szczypiorkiem. Orzechowa z jarzynami Skład na 6 porcji: 200 g mąki, 100 g margaryny, 100

Wideo na temat: kruszonka orzechowa
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Kruszonka do ciasta i do mięsa według Ani Starmach

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach zdradziła przepis na słodko-słoną kruszonkę, którą można dodać do różnych dań. Powstały takie oto potrawy: jabłka pod orzechową kruszonką, wiśnie pod owsianą kruszonką, jagnięcina pod ziołową kruszonką oraz warzywa pod kruszonką z pestkami dyni i słonecznika.

  • Tym razem inspiracją dla Ani Starmach były orzechy. Ekspertka kulinarna przygotowała w "Dzień Dobry TVN" tartę z gorgonzolą na orzechowym spodzie, czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu, zapiekane śliwki z orzechową kruszonką i kurczaka z orzechami nerkowca.