• Informacje na temat:

    krupczatka do drożdzowego

Przepisy na temat: krupczatka do drożdzowego
  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    ...1.Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do lekkich ciast biszkoptowych. 2.Mąka typ 500, wrocławska czy poznańska - idealna do ciast francuskich oraz ciasta drożdżowego. 3.Mąka krupczatka - do ciast kruchych i półkruchych. 4.Mąka typ 550 - czyli luksusowa, sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych i smażonych, np. blinów. 5.Mąki o wyższych typach, np. 750 czy 850, mąki pełnoziarniste...

  • Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Smaczne i pachnące!

  • Pizza na spodzie z mąki pszennej i krupczatki z sosem pomidorowo-cukiniowym z serem żółtym i camembert oraz kiełbasą. Smacznie, domowo i... kalorycznie:)

  • Wielkanocne wypieki – czas start

    Po co nam te święta? Nabiegać się trzeba, umyć okna, posprzątać, ugotować, upiec ciasto i wykonać szereg innych czynności z niekończącej się listy zadań. Ale czy aby na pewno? A co się stanie, jeśli zasiądziemy do świątecznego stołu w niedoskonale wysprzątanym mieszkaniu?

  • Zdrowy, domowy chlebek z dodatkiem ziaren... to zawsze smakuje ;)

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • Pszenny chleb z krupczatki

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Bardzo zdrowy, domowy chlebek, polecam ;)

Artykuły na temat: krupczatka do drożdzowego
  • Letnie tarty

    Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • 3 kroki do...

    ...użycia do wypieków odpowiedniego rodzaju mąki.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta na niedzielę

    Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Obiad u Czecha

    Polecamy oryginalny przepis na niedzielnego królika i dwa słodkie dania na podwieczorek.

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...