• Informacje na temat:

    kruche z boczkiem i porami

Przepisy na temat: kruche z boczkiem i porami
  • Tarty lepsze niż pizza

    Wytrawna tarta to łatwizna – wystarczy kruchy spód i dodatki – takie jakie lubisz najbardziej albo akurat masz pod ręką czy zostaną ze świątecznych zapasów. Z tego połączenia zawsze uda się stworzyć pyszne danie.

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    ...farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z Kurczakiem Zagrodowym to pomysł na idealny letni lunch czy przekąskę. Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym...

  • Nie bój się cykorii

    ...z boczkiem i szalotką, cykorię przepoławiamy i wycinamy gorzkie głąby. Skrapiamy cykorię oliwą i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wypełniamy je boczkiem, orzechami i szalotką. Grube plastry...

Artykuły na temat: kruche z boczkiem i porami
  • Ziemniaki w roli głównej

    Pieczone ziemniaki z boczkiem Składniki na 2 porcje: 6 ziemniaków (mniej więcej tej samej wielkości), 6 plastrów wędzonego boczku, sól, mielony czarny pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, gałka(...) udekorowane gałązkami świeżych ziół. Do zapiekanych ziemniaków można dodać także żółty ser. Kroimy go w słupki o grubości ok. 1 cm i, zamiast boczku, wkładamy w nacięcia. Boczkiem owijamy ziemniaki...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Tajniki idealnej tarty

    Tarta ma wiele smaków. Możesz ją podać ze szpinakiem, porem, boczkiem czy kurczakiem. Pożywna, elegancka, sprawdzi się na imprezie i jako lunch. Ciasto o kruchym spodzie i słonej lub słodkiej zawartości bez problemu przygotujesz sama. Tradycyjna, na słono Zacznij od modnej tarty szpinakowej. Z mąki, żółtka, masła, wody i soli wyrób ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    .... duszonki , czyli ziemniaki w plastry z pokrojoną kiełbasą, boczkiem i cebulą.Po 40 min.duszonka gotowa, równomiernie uduszone, nie przypalone, odpowiednio wilgotne i co najważniejsze nie musiałam...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy

    ..., czarnuszki i zimnego masła zagnieść szybko kruche ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, odstawić do lodówki na 30 min. Pory oczyścić, pokroić na 1,5 cm kawałki, udusić do miękkości na...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...