• Informacje na temat:

    kruche placki z patelni

Przepisy na temat: kruche placki z patelni
  • PRZEPIS NA MOSKOLE Z OSCYPKIEM I KRUCHĄ KMICICA

    ...do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju. Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę...

  • Quiche z bekonem i brokułem

    Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową.

  • Quiche lorraine

    .... Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dolewamy nieco więcej wody. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na patelni...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Tarty lepsze niż pizza

    .... Następnie rozwałkuj.  2. Formę do tarty (śr. 24 cm) natłuść. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 15 minut. Boczek potnij w plasterki, a potem na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej. Włóż boczek, wysmaż go. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli. Przestudź. Ser grubo zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i jajkami. Przypraw na...

  • Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

    ...nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut. Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.  Do miski...

  • Kwadraty mięsno-ryżowe

    ...rozwiniętym plackiem. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz 30 minut w temp. 200 st. Pokrój na kwadraty. Przepis na pyszne ciasto bezglutenowe Zamiast drożdżowych blatów przygotuj kruche(...) również osącz, posiekaj je drobno. Mozzarellę zetrzyj na tarce  o dużych otworkach. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przełóż do...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Wyborne mięsa otulone ciastem

    ....  3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Zdejmij je z patelni. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa.  4. Ciasto rozwałkuj. Mięso z cebulą i jabłkami przełóż do formy. Przykryj plackiem. Dobrze przylep go do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w 190°C.   Ziołowe podudzia na kruchym placku Sposób przygotowania...

  • Quiche z warzywnym nadzieniem

    ...patelnię z rozgrzanym olejem (1 łyżka). Smaż, aż będą prawie miękkie. Przypraw cukrem, octem oraz solą i pieprzem.  Przestudź. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy lekko posmarowanej masłem. Warzywa wymieszaj z jajkami oraz pokruszonym serem. Ew. ponownie przypraw. Farsz rozłóż na spodzie z kruchego ciasta. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Po...

Artykuły na temat: kruche placki z patelni
  • Wołowina na stole!

    Pyszne rolady, kruche pieczenie, oryginalne gulasze i kotleciki!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ..., odcedzić, wystudzić. Sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z jajkami i ziołami, jeśli są suszone. Świeże zostawić do dekoracji. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wylać masę warzywno- -jajeczną, smażyć do ścięcia białka, potem danie na patelni zapiekać chwilę w 200°C przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Frittatę podawać pokrojoną na kliny, posypaną ziołami. Pizza...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...

  • Ciasta z mandarynkami

    Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    ...przepisu na opakowaniu. 2. Rozgrzej 6 łyżek oliwy na dużej, głębokiej patelni. Obsmaż pałki kurczaka na rumiano, a następnie przełóż je na talerz. Na tłuszcz po kurczaku wrzuć cebule z czosnkiem i smaż(...), łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka sherry, łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 drobiowej kostki rosołowej, łyżka mąki kukurydzianej, głęboka patelnia tzw. wok Przygotowanie: 1. Filety...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ...50 dag kaszy gryczanej gotujemy w osolonym wrzątku. Mieszamy z 20 dag boczku (pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego na patelni), posiekaną i zeszkloną cebulą, posiekaną natką pietruszki i 5 dag(...). Białe części pokroić w paseczki, a zielone na kawałki. 3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć paprykę, krótko razem smażyć. Przyprawić do...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....