• Informacje na temat:

    kruche pierozki

Przepisy na temat: kruche pierozki
  • Pierożki krucho-drożdżowe

    Świetne jako przystawka lub dodatek do barszczu!

  • ...z pieczarkami, jajkami oraz ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. C. Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy do wymiarów 40 x 50 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładać po...

  • Tatarskie kibini

    Składniki:  50 dag gotowego ciasta kruchego  30-40 dag karkówki  duża cebula  ząbek czosnku  smalec  majeranek  sól, pieprz, papryka jajko, kminek Przygotowanie: Karkówkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Posiekać cebulę i czosnek. Na smalcu podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem na wolnym ogniu około 7 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przestudzić...

  • Bób na trzy sposoby

    Krucha tarta z boczkiem Sposób przygotowania Zagnieć kruche ciasto z mąki, posiekanego masła, szczypty soli oraz jednego jajka. Uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę.  Bób przebierz, opłucz. Wrzuć do osolonej wody. Gotuj do miękkości. Odlej na sicie, przestudź i wyłuskaj. Boczek pokrój w kostkę lub w paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...i uduszoną cebulkę. Tak przygotowane nadzienie na pewno przypadnie brzdącowi do gustu. Jeśli chcesz go zaskoczyć, zamiast zwykłych pierożków przyrządź takie z ciasta francuskiego - są delikatne, kruche...

  • Karp faszerowany najlepszą potrawą świąteczną

    Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi zwyciężył w tegorocznej edycji konkursu wojewody na "świętokrzyską potrawę świąteczną", którego finał odbył się w sobotę w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...(i najtańsze) są panierowane w mące i następnie smażone w tzw. głębokim tłuszczu sardynki i sardeli. Dar bogów - feta i pita Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera...

Artykuły na temat: kruche pierozki
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...i szpinakowe gnocchi z serem i truflami. Jednak widać było, że największą dumą napawa go przyrządzanie... świstaka (to zwierzę we Włoszech nie jest objęte ochroną). A w zasadzie jego kruchego mięsa podanego...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., brownie, ciasta z owocami, babki, kruche ciasteczka, "serniki" z tofu, nerkowców lub kaszy jaglanej, modne makaroniki, bezy, praliny i deserki w pojemniczkach. Również torty można przygotować, bazując...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...kolonie bardzo pilnie się przygotowywałam. A te przygotowania polegały na upieczeniu dużego zapasu ciasteczek słoneczek. To dwa złączone kruche ciastka, posmarowane lukrem i przełożone kakaową masą...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...przyzwyczajeni do eksperymentów, bo często próbujemy nowych ciast, musów i ciasteczek. Dlatego, nawet jeśli zmienisz kruche ciastka na francuskie makaroniki, do zwykłego sernika postanowisz dodać mus...

  • Joanna Moro: Nie zamiatam problemów pod dywan

    Widzowie pokochali ją za rolę Anny German. Potem oczarowała wszystkich tańcem. Teraz będzie uroczą "Blondynką".

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...przyrządza się tylko na lubelszczyźnie: paszteciki z kruchego ciasta, z kaszą gryczaną i mięsem. Bożena Dykiel Jemioła zapewnia miłość w domu - Urodziłam się na Mazurach, w Grabowie, w rodzinnej...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...francuskiego - są delikatne, kruche i smakują wyśmienicie. Jeśli do farszu, o którym pisaliśmy powyżej, dodasz jajko, zyskasz świetne wypełnienie do naleśników. Potem zwiń je w rulony, posyp tartym...