• Informacje na temat:

    kruche ciasto na szarlotkę krupczatka

Przepisy na temat: kruche ciasto na szarlotkę krupczatka
  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Szarlotka królewska

    Składniki: Na kruche ciasto: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka cukru waniliowego, - 2 żółtka, - 2 - 3 łyżki lodowatej wody, sól Na nadzienie: - 1 kg(...) ananasowej albo morelowej i bita śmietana; Przygotowanie: 1. Składniki kruchego ciasta posiekać, zagnieść krótko, zawinąć, schłodzić w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną formę tortową ze...

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka(...) waniliowy, cynamon, - mielone goździki, - skórka otarta z cytryny; Oraz: - 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana; Przygotowanie: 1. Składniki kruchego ciasta posiekać...

Artykuły na temat: kruche ciasto na szarlotkę krupczatka
  • Krucha prawda

    Poznaj tajemnice kruchego ciasta. Cukiernik podpowiada, co robimy źle. Kluczową rolę odgrywają produkty.

  • Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

    ...zamroź, jeśli będziesz ścierać je na tarce. Zanim wstawisz kruche do piekarnika, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się. Zobacz także:(...) tłuszcz, powinny być schłodzone. Masło pokrój na kawałki, ułóż na mące i posiekaj nożem. 2. Ciasto najlepiej zagnieć zimnymi dłońmi. Wyrabiaj je szybko (to ważne), bo im bardziej się ogrzewa, tym...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...