• Informacje na temat:

    kruche ciasta z maki krupczatki

Przepisy na temat: kruche ciasta z maki krupczatki
  • Tajemnice kruchego ciasta

    To najczęściej używana podstawa do tart. Warto dobrze poznać podstawowe zasady, dzięki którym zawsze będzie rozpływać się w ustach.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...) ●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje) ●3 łyżki cukru pudru ●5 żółtek; na piankę: ●5 białek ●szkl. drobnego cukru ●15 g cukru wanil. ●2 op. budyniu(...)Z podlasia Kruchy placek z jeżynami Z delikatną kruszonką Składniki: ●300 g mąki krupczatki ●200 g masła ●100 g cukru pudru ●3 żółtka; kruszonka: ●100 g mąki krupczatki ●50 g masła...

  • Sernik na kruchym cieście

    Składniki: - szklanka mąki krupczatki, - jajko, szczypta soli, - 50 dag białego sera, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - po 3 łyżki śmietany i cukru, - 2 jajka, - 5 dag rodzynków, - pół szkl. mleka Przygotowanie: Do masła, mąki, jajka i soli dolać wody i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek, ułożyć...

  • Wielkanocne wypieki – czas start

    .... Spód do mazurka przygotować możemy w przeróżnych wariantach - z ciasta biszkoptowego, drożdżowego, półkruchego czy francuskiego. Wersja najszybsza przewiduje nawet spód z suchych wafli. Jednak ciasto(...), nakładać starannego makijażu i wiązać krawata. Codzienność wymaga od nas tak dużo, że może święta warto spędzić w luźniejszej atmosferze. No ale przecież nie będziemy siedzieć głodni. O odchudzaniu...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Mazurek wiosenny z marcepanem

    Składniki na 10 porcji: - 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, - 2 łyżki cukru pudru, 10 dag masy marcepanowej, - 1/2 kostki masła, - 1 jajko i 2 gotowane żółtka, - 2 łyżki śmietany, - cukier(...) soli. Posiekać z marcepanem i masłem, dodać jajko i żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkować na koło, wyciąć kwiat...

  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    ...1.Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do lekkich ciast biszkoptowych. 2.Mąka typ 500, wrocławska czy poznańska - idealna do ciast francuskich oraz ciasta drożdżowego. 3.Mąka krupczatka - do ciast kruchych i półkruchych. 4.Mąka typ 550 - czyli luksusowa, sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych i smażonych, np. blinów. 5.Mąki o wyższych typach, np. 750 czy 850, mąki pełnoziarniste...

  • Tarty owocowe z budyniem i konfiturą

    ...cukiernika Mniej więcej połowę mąki orkiszowej, zastąp mąką krupczatką. Dzięki temu kruche ciasto na spód do tarty będzie jeszcze delikatniejsze i sypkie niczym piasek. Wiśniowa tarta na herbatnikach(...) kawałki: zanurz nóż w gorącej wodzie na kilka sekund. Dzięki temu porcje kremowego ciasta będą miały równiutkie brzegi.

  • Maliny na letnim stole

    Przygotowywanie ciast i deserów latem to prawdziwa radość. Aromaty, smaki, kolory... Wszystkiego mamy pod dostatkiem!

  • Co na święta? Pomarańczowy mazurek!

    ...dag mąki krupczatki; na masę pomarańczową: 2 cytryny, pół kg pomarańczy, pół kg cukru, 1/8 l wody, 10 dag migdałów w płatkach. Z masła, żółtek, mąki i cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt twarde, można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Z ciasta formujemy spody do mazurka: mogą być kwadratowe, prostokątne lub np. w kształcie serca. Z tej porcji ciasta powinny wyjść dwa...

Artykuły na temat: kruche ciasta z maki krupczatki
  • Krucha prawda

    Poznaj tajemnice kruchego ciasta. Cukiernik podpowiada, co robimy źle. Kluczową rolę odgrywają produkty.

  • Sekrety kruchego ciasta

    ...zrobi się zakalec. >>>Na kolejnej stronie znajdziesz porady, jak poprawić smak ciasta kruchego?

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

    Do jego wypieku zwykle używamy mąki pszennej, ciasta takie jak tarty czy szarlotki będą o wiele smaczniejsze, gdy zamiast pszennej użyjesz mąki krupczatki. 1. Wszystkie składniki, a zwłaszcza(...) zamroź, jeśli będziesz ścierać je na tarce. Zanim wstawisz kruche do piekarnika, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się. Zobacz także:

  • ...  Na kolacje ... kruche ciasto z grzybami .... Jak wiecie, ja prawie wszystko na "oko" ... grzyby, jakie badz, udusic z cebulka,pieprzem na pikantnie, jak kto lubi .... odstawic ... zrobic kruche ciasto ... podaje skladniki ... ale robie z podwojnej porcji ... bo jedna na spod druga na gore ... 25 dag maki, pol kostki margaryny 250 dag ( 12,5) troche soli, 1 jajko i troszeczke proszku do...

  • Ciasta z budyniem

    Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

  • Ciasta z gruszkami

    Kruche i ucierane ciasta wzbogaciliśmy soczystymi gruszkami.

  • Letnie tarty

    Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Ciasta i desery z czereśniami

    ...spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. 2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, oddziel spory kawałek (posypiesz nim wierzch ciasta), resztę(...) zmielonym twarogiem. Gotową masę wyłóż na przyrumienione ciasto, na masie serowej układaj owoce, a wierzch posyp (krusząc palcami) pozostałą częścią ciasta. Piecz około 30 min w 180° C. Po upieczeniu wystudź...