• Informacje na temat:

    królik w winie

Przepisy na temat: królik w winie
  • Rarytas z królikiem

    Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

  • smakowite danie

  • Pasztet z królika

    Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

  • W poszukiwaniu inspiracji i ciekawych smaków niekoniecznie trzeba uciekać aż na drugi koniec świata. Zaciekawił mnie temat królika. Nigdy wcześniej nie jadłem dania z królika i już to było wystarczającym powodem, żeby spróbować. Zawsze wyszukuję kilka przepisów. Wyciągam z nich to, co można najlepszego i… tworzę kolejny. A do tego „żelazne kluski”, których smak pamiętam jeszcze z rodzinnego domu… Całość wyszła nieźle, bo rodzinny obiad smakował wszystkim przy stole. Wam również polecam.

  • Królik duszony w winie

    Składniki na 4 porcje: - 1 tuszka z królika, - 3 łyżki oliwy, - zioła prowansalskie, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki masła, szklanka wina, - sól, ziele angielskie, ziarna jałowca, - pół szklanki śmietany, suszone śliwki. Przygotowanie: Sprawioną tuszkę królika natrzeć oliwą, ziołami, czosnkiem, dodać jałowiec i ziele angielskie, posolić. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce...

  • Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne.

  • Królik duszony z Toskanii - Agnieszka

    ...sprawiony królik, cebula czerwone, czosnek, oliwa, białe wino wytrawne, czarne oliwki, kapary, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, majeranek), maggi, mąka...

  • Królik może w piwie, może w winie

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Królik na winie z chorizo i ciecierzycą"

Artykuły na temat: królik w winie
  • Królik z warzywami w sosie kremowym

    Odżywcze, zdrowe i bardzo delikatne mięso z królika idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Na romantyczną kolację szczególnie polecamy królika w sosie z dodatkiem białego wina.

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Częsty katar to nie zawsze wina infekcji

    ...świnki morskie, chomiki, króliki, szczury. Gdy katar ma napadowy charakter i pojawia się, to znowu znika, przyczyną mogą być zmieniające się wokół nas warunki. Niektóre osoby tak reagują na nagły...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Mięso z królika; 75 dkg podgardla wieprzowego; 10 dkg wątróbki cielęcej; 5 - 6 suszonych grzybów; 0,5 selera; średnia cebula; 4 jajka; sól; pieprz; ćwierć łyżeczki mielonego jałowca; łyżeczka gałki muszkatołowej. Marynata: szklanka białego wytrawnego wina (lub szklanka octu); po 5 - 6 ziarenek pieprzu; ziela angielskiego i jałowca; cebula; łyżka masła; 2 łyżki tartej bułki.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Pasztet z królika

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Domowy pasztet

    Z mięsem z królika.

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...