• Informacje na temat:

    krokieciki z ziemniaków

Przepisy na temat: krokieciki z ziemniaków
  • Kartoflane krokieciki z kiełbasą

    Składniki: 1 kg ziemniaków 5 jajek ok. 10 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag kiełbasy 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę...

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

  • ...30 dkg ziemniaków, jajko, 20 dkg mąki, łyżka margaryny, 1,5 łyżeczki soli, szczypta papryki. Czas przygotowania - około 45 minut.

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ...płynne. Posyp natką. Japońskie krokieciki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Uwaga: możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.  2. Cebule obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, ostudź. Dodaj do ziemniaków razem z mielonym mięsem. Przypraw solą i pieprzem...

  • Toskańskie menu dla zakochanych

    Krokieciki z koziego sera z oliwkami Składniki (dla 2 osób) - 400 g białych, mączystych ziemniaków - 100 ml mleka - 20 g masła - gałka muszkatołowa do smaku - sól - 200 g sera caprino - 20(...) formować małe krokieciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na dużej ilości oleju. Kieszonki ze schabu Składniki (dla 8 osób) - 8 kotletów schabowych - 16 suszonych śliwek - 4 plastry bekonu...

  • Dania z kapustą i grochem

    Złociste krokieciki Sposób przygotowania 1. Kapustę kwaszoną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, a potem dodatkowo dobrze odciśnij (ew. potnij na mniejsze kawałki). Opłukaną kapustę przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością zimnej wody. Gotuj ok. 40 minut na małym płomieniu.  2. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Grzyby pokrój w drobną kosteczkę albo zetrzyj...

  • Rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi

    Składniki: - 500 g piersi drobiowych, - 4 plastry sera żółtego, - 500 g ziemniaków, - 30 g sera żółtego startego, - 1/4 szklanki śmietany, - 1 łyżeczka mała, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...) ostygnięcia. Dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką, mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na...

  • Świąteczna kaczka

    ...g mączystych ziemniaków, - małą główkę kapusty włoskiej, - słoik marynowanych kurek, - 25 g masła, - łyżka mąki, - 100 g śmietany, - łyżeczkę bulionu warzywnego instant, - starta gałka muszkatołowa(...) robota kuchennego. Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu. Sos spod kaczki...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki(...): - 1sprawiona kaczka (1,5 kg), - sól, czarny pieprz, - pęczek tymianku, - 2 marchewki, - 3 średniej wielkości cebule, - 400 ml zredukowanego bulionu z kaczki, - 800 g mączystych ziemniaków...

Artykuły na temat: krokieciki z ziemniaków
  • Nie jedz indyka w święta!

    ...pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki(...): - 1sprawiona kaczka (1,5 kg), - sól, czarny pieprz, - pęczek tymianku, - 2 marchewki, - 3 średniej wielkości cebule, - 400 ml zredukowanego bulionu z kaczki, - 800 g mączystych ziemniaków...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Czy wiedzieliście o tym, że sok ziemniaczany może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Zobacz, dlaczego warto bliżej zainteresować się tym produktem. Fot. 123RF/PicselCo wiemy o soku z ziemniaka? W zasadzie niewiele, a szkoda! Zawiera on dwa razy tyle potasu co banan oraz jest świetnym źródłem witaminy C. Jego działanie i bezpieczeństwo stosowania zaczęto badać niedawno, bo na przełomie XX i XXI wieku. Co zyskujemy pijąc sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka to produkt uboczny produkcji skrobi...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...